15-минутна силна буря с падащи от небето едри късове лед

...
15-минутна силна буря с падащи от небето едри късове лед
Коментари Харесай

Градушката очука колите, но и цените им в Търновско

15-минутна мощна стихия с падащи от небето едри парчета лед е в положение да унищожи годишна продукция, да повреди домове и да унищожи бизнеси. Последното " от първа ръка " го схванаха притежателите на автокъщи в Търновско, откакто преди няколко дни продаваните от тях коли пострадаха от градушката.

Своеобразен център на този вид търговия е село Шереметя на основния път София - Варна. Там има 10 автокъщи със стотици коли, изложени навън - а това ги прави изключително уязвими от естествени феномени.

Близо 400 возила бяха потрошени от стихията единствено в региона на селото и по този начин търговците се оказаха пред банкрут с развалена " стока ".
 Бури и градушки предизвикват най-вече застрахователни искове в Централна и Източна Европа
Бури и градушки предизвикват най-вече застрахователни искове в Централна и Източна Европа

Наводненията пък са най-разрушителни и костват най-вече средства на фирмите, демонстрира проучване на Generali

Още от почивните дни в обществените мрежи започнаха да се появяват разгласи за ликвидация на " градушкови " коли, бусове и каравани. " Колите от по-нисък клас се оферират с 50-процентово понижение от цената преди обстрела с ледени парчета. По-луксозните имат отстъпка до 30 % ", написа локалният в. " Борба ".

От дейни разгласи в порталите за търговци и купувачи на използвани коли се виждат и съответните измерения на резултата " Градушка ":
При дизелово BMW 318 от 2013 година цената на 13 юни е паднала с 4500 лв. до 13 000 лв.. Бензинов Nissan Armada от 2007 година е поевтинял с 6500 лв. до 15 000 лв.. Бензинова Toyota Corolla Verso от 2004 година е изгубила 3000 лв. от цената си и към този момент коства единствено 4000 лв. - през март е била за 10 000 лв..
Видимо е от фотосите в обществените мрежи, че преоценените возила имат вреди по ламарините от градушката, само че също така доста от тях са и с потрошени стъкла. В онлайн платформите за разгласи цените са нови, само че фотосите съвсем постоянно са от преди стихията. Понякога дори старите разгласи се смъкват и се пускат чисто нови - с цел да не се вижда разликата в цената.

" Въпреки промоциите обаче огромна част от клиентите не се взеха решение да купят возила, защото размерът на вредите би коствал сериозна сума. По техните думи елементарни сметки демонстрират, че заплащайки за колата в автокъщата и влагайки в ремонт, цялата сума би излязла колкото действителната цена на транспортното средство. Нещо повече, те споделиха, че най-близките свободни часове при майстори за ремонт на стъкла и други повреди са през есента ", написа в. " Борба ".

Така притежателите на автокъщи се надяват на отплата от страната.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР