15 април е пагубна дата за френската история, след като

...
15 април е пагубна дата за френската история, след като
Коментари Харесай

2 години след пожара в „Нотр Дам“ – още не е ясно как е избухнал

15 април е пагубна дата за френската история, откакто през 2019 година избухна пожар в една от емблемите на Париж – именитата катедрала „ Нотр дам “, наричана още „ Парижката Света Богородица “. В понеделник малко преди 18:50 ч. локално време избухва пожар на покрива на 850-годишната постройка.

Пламъците обгръщат горната й част, в това число нейните две камбанарии и централния шпил, като покривът се срутва и шпилът пада в кораба на катедралата. Островът в Сена Ил дьо ла Сите, на който е ситуирана катедралата, е евакуиран. Огънят се популяризира стремително – съвсем целият покрив е опустошен, а 93-метровата кула стрела се срина. Голяма част от вековните витражи също са изпепелени. Във вторник по обед пожарът е сподавен, само че последствията са пагубни. Фасадата и двете съществени кули обаче бяха избавени.
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от Il Messaggero (@ilmessaggero.it)

" Най-лошото бе предотвратено ", сподели тогава френският президент Еманюел Макрон. И добави: " Благодарение на пожарникарите, фасадата и двете съществени кули бяха непокътнати ". Президентът дефинира случилото се като " ужасна покруса ". Това е и един от най-посещаваните туристически обекти в Европа. Катедралата " Нотр Дам " е строена в интервала 1163 – 1345 година. Висока е 30 метра и е обект от международното завещание на ЮНЕСКО.

 
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от @artlife_warsaw

Две години по-късно повода за случая към момента не е изяснена. Първоначалната версия на проверяващите бе, че става дума за пожар, породен по нехайство – евентуално около реставрационните действия. Филип Вилньов, основен проектант на историческите монументи във Франция, декларира, че „ замърсяването е най-големият провинен “, като повдига въпроса за стопанисването на „ Нотр Дам “.

Продължава на идната страница... 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР