15:47 ч. Предложението на ПП беше прието - България ще

...
15:47 ч. Предложението на ПП беше прието - България ще
Коментари Харесай

С 200 гласа за парламентът подкрепи помощта за Украйна с ремонт на военна техника



15:47 ч. Предложението на Политическа партия беше признато - България ще спомага за ремонт на украинска военна техника. 

Как гласоподаваха депутатите: 

200 гласа " за " - 60 от " Продължаваме промяната " ; 48 от ГЕРБ, 32 от Движение за права и свободи, 22 от Българска социалистическа партия, 22 от Има Такъв Народ, 16 от ДБ;

16 гласа " срещу " - 1 от Политическа партия, 1 от Българска социалистическа партия, 1 от Има Такъв Народ, 13 от " Възраждане " ; 

1 " въздържал се " от " ИТН ".

С гласуваното решение Народното събрание даде мандат на Министерски съвет в две посоки: 

- повсеместен пакет от ограничения за превъзмогване на следствията от наложените наказания, енергийната и продоволствената сигурност на България; 

- да окаже филантропична, финансова и военно-техническа помощ на Украйна съгласно опциите на  България, както следва: 

а) продължение на поддръжката за участие на Украйна в ЕС; 

б) помощ за украинските жители, бягащи от войната - законодателни и организационни ограничения за възстановяване на потенциала за приемане и опциите за консолидиране до основаване на условия за тяхното трайно завръщане в Украйна

в) обезпечаване на опция за изнасяне на украинското зърно във Варна: 

г) усилване на енергийното съдействие - в частност достаквите на електрическа енергия и естествен газ; 

д) ремонт на украинска военна техника във военните предприятия на РБ; 

е) продължение на доставките на филантропична помощ - облекла, медикаменти и хранителни артикули. 

15:30 ч. - Заседанието беше прекратено за трети път за 15 минути, тъкмо преди да бъде гласувано окончателното решение на Народното събрание. 

До този миг бяха отхвърлени двете оферти на ГЕРБ и " Демократична България ". 

Отхвърленият план на ГЕРБ предвиждаше: " Прваителството да даде военна и техническа помощ за Украйна, без да се засягат съществени отбранителни платформи и въоръжения ", както и " да стартира договаряния със съдружниците ни в НАТО за заместващ и подсилващ потенциал на отбранителните качества на Република България ". 

" За " гласоподаваха 100 депутати (54 от ГЕРБ, 31 от Движение за права и свободи и 15 от ДБ). 

" Против " бяха 73 депутати (10 от Политическа партия, 25 от Българска социалистическа партия, 25 от Има Такъв Народ и 13 от Възраждане) 

" Въздържали се " гласоподаваха 54 депутати от Политическа партия. 

Отхвърленият план на Демократична България предвиждаше Народното събрание да разпореди на Министерски съвет оказване на военно-техническа помощ на Украйна " съгласно нейните потребности и съгласно опциите на нашата страна ", като " финансирането да стане за сметка на държавния бюджет и от специфичните фондове на Европейски Съюз и НАТО за общо финансиране на поддръжката за Украйна. 

" За " гласоподаваха 79 депутати (4 от Политическа партия, 51 от ГЕРБ, 8 от Движение за права и свободи, 16 от ДБ); 

" Против " гласоподаваха 50 депутати (4 от Политическа партия, 25 от Българска социалистическа партия, 8 от Има Такъв Народ и 13 от Възраждане)

" Въздържал се " гласоподаваха 71 депутати (55 от Политическа партия и 16 от ИТН).

15:15 - Заседанието е възобновено, болшинството в залата поддържа публицистичното предложение на Йордан Цонев в бъдещото решение да са разказани всички 6 точки от писмото, с което Володимир Зеленски се обръща с молба за помощ към България. 

15:00 ч. - " Продължаваме промяната " желаеха отмора, откакто тяхното публицистично предложение (препращащото към писмото на посланика на Украйна) беше отхвърлено от Народното събрание.

14:45 ч. - Йордан Цонев ( ДПС) поддържа рецензиите на Каримански. 

Депутатът изиска решението за военната помощ за Украйна да не се базира на писмото на украинския дипломат, а да се редактира. 

" Никой парламент не може да взема решения, наложителни за всички органи на страната, в което да се цитира искане на посланик - това ще се учи в дипломатическите учебни заведения като отрицателен образец. Това е тежко оскърбление на институционалността в страната и е безусловно невиждано ", сподели Цонев. 

Той предлага да се изброят съответните претенции от писмото, като Движение за права и свободи ще поддържа решението. 

14:30 ч. Христо Иванов (ДБ): " Не е въпросът да дадем на украинците това, което те са ни поискали в някаква точка. Въпросът е България да си отговори ясно на въпроса - и мястото на отговора е тук, във висшия политически орган на тази страна - къде се нарежда тя? Какво тя е подготвена да даде за отбраната на интернационалния ред, от който тя има голям, съответен, прагматичен интерес да бъде предпазена ". 

Иванов се обърна към депутатите от Българска социалистическа партия с въпроса кой от тях би отишъл в Украйна, с цел да предложи на управляващите да се помирят с Путин, като се предадат и одобряват изискванията му - това, по думите му, е същността на апелите за мир сега. 

" Говори се за капитулантство, за приемане априори на съветското право да постанова със мощ своите ползи в една сфера - " русский мир " - в която се включва и България. И се включва поради нашата подготвеност да признаваме правото на Русия да ползва мощ ", сподели Иванов.   

14:00 ч. Любомир Каримански (ИТН) разкритикува предлагането на " Продължаваме промяната ", в което военната помощ за Украйна се обвързва с описанието в писмото на Володимир Зеленски, импортирано от украинския дипломат Виталий Москаленко в деловодството на Народното събрание. 

Каримански изиска Политическа партия да изяснят съответно какво значи " военно-техническа помощ " за Украйна, повтори подозренията на ГЕРБ за това, че българските военни фабрики не са подготвени да поправят непозната бойна техника, и се учуди за какво Министерството на защитата " занимава " Народното събрание с въпрос, който е напълно в неговите пълномощия. 

12:40 ч. - Българска социалистическа партия се разгласи срещу даването на оръжия и муниции на Украйна и загатна за референдум 

" Българска социалистическа партия постоянно сме се отнасяли с почитание към участието в Европейски Съюз и НАТО. Ние сме за това страната ни да е предан и пореден член на пакта. Но член 5 на Вашингтонския контракт не е задействан и нямаме такава догадка. Нека да не демонстрираме прекомерно огромната настъпателност за въоръжението, когато не се изисква съгласно подписаните документи ", сподели Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия. 

Партията няма да поддържа предложение за изпращане на оръжия и муниции на Украйна, само че депутатът не изключи категорично оказване на каквато и да е помощ за украинските въоръжени сили - да вземем за пример ремонт на техника, каквото изиска Володимир Зеленски. Вместо това Гуцанов разяснява, че " най-демократично би било да се организира референдум " за даване на българско въоръжение на Киев, като разяснява, че " може да допусна каквъ би бил изходът от него, тъй като нашите сънародници постоянно биха избрали пътят на мира ". 

12:30 ч. 

Парламентарното съвещание продължава след къса отмора. Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ прикани партиите в Народно събрание да поддържат " само достойното решение, водени от позицията на членове на евроатлантическите структури " по проблема с военната поддръжка за Украйна. 

" Само по този начин можем да защитим демокрацията и да осигурим достойното място на страната си и българските жители на бъдещата карта на Европа. Отговорните решения изискват храброст. Бъдещето на нашите деца ни задължава да проявим тази храброст и да бъдем решителни и единни. Само с решителни дейности можем да сложим началото на помиряването и мира ", сподели Карадайъ. 

11:30 ч. 

Христо Гаджев от ГЕРБ изиска държавното управление да изсветли продажбите на въоръжение от България, които стигат до Украйна. 

" Всеки, който има наличия, ще може да продава без медиатори ", сподели той. 

Гаджев упрекна кабинета, че се забави с обезпечаването на военна поддръжка за Украйна, до момента в който страни като Полша, Словакия, Чехия и други са съумели да обновят личните си въоръжени сили със западна помощ, до момента в който изпращат остарялата руска техника за потребностите на украинската войска. 

Депутатът от ГЕРБ се усъмни и до каква степен поисканият ремонт на украинска военна техника в България е изпълним поради логистичните проблеми и липса на съставни елементи в заводите " Терем " и " Авионамс " и потребността от закупуване на части от Русия. 

По думите му - опцията за ремонт при тези условия е да се отворят военновременните запаси или " да канибализирате български танкове за аварийни елементи ". 

11:20 ч. 

Председателят на ПГ на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров се обърна към депутатите, които се опасяват от даването на военна помощ за Украйна. 

" Кой ни разгласи за неприятелска страна доста преди да сме взели решение за военна помощ? Кой ни спря доставките на газ в жестоко нарушаване на контракта? Нека тези, които ни плашат, да кажат от кого тъкмо се опасяваме? Коя е тази страна, коят ни заплашва с война? Защо тези, които ни заплашват с нея, не я посочват? Братска Русия ли е това? Братска Русия ли ще ни нападне? И в случай че е по този начин, какво ни остава? Да преклоним глава и да чакаме да забележим дали Путин ще ни нападне? Нали чакахме да забележим дали ще нападне Украйна и дали ще ни назова " врагове "? ", сподели Гюров. 

Той уточни, че единственият вид България да бъде въвлечена във война е Русия да победи Украйна. 

" Неутралитет значи да помогнем на агресора и да го оставим да почука на вратата на Молдова, на Румъния или на нашата врата, това е същинската заплаха за нас ", сподели Гюров. 

11:10 ч. 

Костадин Костадинов от " Възраждане " назова държавното управление " нещо, което повече припомня екстремистка формация, формирана от типичен национални предатели и някогашни непознати жители " поради позицията на ръководещото болшинство в поддръжка на военната помощ за Украйна. 

Костадинов упрекна властта, че подкрепя настаняването на украински бежанци с финансова помощ и че пред публични институции в България се " вее непознат байрак ", имайки поради решението на Столичния общински съвет да сложи флага на Украйна до този на България в символ на взаимност. Той откри прилики сред това решение и държанието на " руснаците, като влизат в Украйна - смъкват техния байрак ".  

" Това държавно управление желае война. Нека тези оферти се гласоподават в Народното събрание. Щом държавното управление желае война, ние българите ще му я дадем ", приключи Костадинов. 

11:00 ч. 

От Политическа партия оферират Народното събрание да позволи държавното управление да дава " военно-техническа помощ съгласно официалното писмо на Володимир Зеленски ", без да се прецизира дали тя е за " защитни цели " (каквото беше предлагането на Политическа партия единствено преди седмица) и да се добави, че мандатът за поддръжка на украинската войска би трябвало да е " съгласно опциите на Република България ". 

Атанас Славов от " Демократична България " прикани Народното събрание не просто да утвърди съответното искане в писмото на Зеленски за ремонт на техника, само че да даде по-широк мандат на държавното управление, с цел да може да реагира в бъдеще на потребностите на страната. 

" Нашето гледище е в границите на днешния спор, когато гласуваме, дано не ограничаваме тази поддръжка до този съответен миг. Сега Украйна може да има потребност от ремонт, само че по-късно ще има и потребност от въоръжение ", сподели Славов.  

10:30 ч. В сряда заран посланикът на Украйна Виталий Москаленко е внесъл в деловодството на Народното събрание писмо, изпратено от президента Володимир Зеленски.

В него се разказват предложенията на Киев за това, което София би могла да направи, с цел да помогне на страната в хода на войната - изпращането на оръжия или муниции не е измежду тези претенции. Текстът беше прочетен пред депутатите от председателстващия съвещанието Мирослав Иванов. 

В него са посочени шест точки, които съответстват с обществено оповестените резултати от срещата на Кирил Петков и Володимир Зеленски в Киев - единственото искане, което има отношение към армията, е " ремонтна активност на украинска военна техника във военните предприятия на Република България ". 

Останалите точки са свързани с поддръжка за участието на Украйна в Европейски Съюз, помощ за украинските бежанци, обезпечаване на опция за експорт на украинско зърно през пристанището във Варна, доставки на ток и газ от Украйна и продължение на доставките на филантропична помощ - медикаменти, облекла и филантропични артикули. 

09:00 ч. Днес в пленарната зала депутатите ще разискват и гласоподават изпращането на военно-техническа помощ за Украйна. На провелия се нощес съдружен съвет представителите на четирите партии в ръководещата коалиция не са стигнали да консенсус по отношение на позициите им - Българска социалистическа партия остава срещу военна поддръжка за Киев.

Преди няколко дни Корнелия Нинова сподели, че обединението ще се разпадне, в случай че Министерският съвет изпрати оръжия за Украйна. В случая решението дали да се подкрепи военно-технически Украйна, ще бъде взето от Народното събрание, което ще даде мандат на изпълнителната власт с съответна задача. 

Днес в пленарна зала предстоят тежки диспути и се чака да има три обособени гласувания, които да са по предложенията на " Продължаваме промяната ", на ГЕРБ-СДС и на " Демократична България ". Разликата сред трите оферти е, че последните две дават мандат на държавното управление за разпределяне на военно-техническа помощ за Украйна, до момента в който в това на Политическа партия се приказва за  . Още при приемането на витиеватата дефиниция от отрасловата комисия, Атанас Михнев от Политическа партия разгласи, че в пленарната зала могат да се вършат още " оферти и разяснения " към плана. 

До момента партиите с ясни позиции за изпращане на военна помощ са ГЕРБ, " Демократична България ", " ИТН " и от предходната седмица и " Продължаваме промяната ". 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР