15:11И Борис Джонсън, и здравният му министър са заразениБританският здравен

...
15:11И Борис Джонсън, и здравният му министър са заразениБританският здравен
Коментари Харесай

Коронавирусът по света: Починалите са 25 хил., излекувани са 23% от болните

15:11И Борис Джонсън, и здравният му министър са заразениБританският здравен министър Мат Ханкок стана вторият човек в кабинета, дал позитивна проба за ковид, причиняващ COVID-19. Първият бе министър председателят Борис Джонсън, който има леки признаци и се е самоизолирал. 15:11Пълна обсада и в Южна Африка, военните ще патрулиратБлизо 57 млн. души остават в домовете си в Южна Африка за три седмици, ришиха управляващите. Военните ще обикалят улиците, с цел да наблюдават дали жителите излизат.

След над 1000 случая (2 от тях - смъртни) бе взето решение да се забранят даже разходките на домашни любимци. Президентът Сирил Рамапоса съобщи, че " блокадата за 21 дни... (цели) да водим война против незабележим зложелател. " След новината обаче интернационалните медии описват за поданици на Йоханесбург, които са се наредили на опашки, с цел да купуват храни, алкохол и други артикули, а съществени храни свършват в магазините. 14:57Стотици са умряли в Иран след приложимост на метанолИранските медии оповестяват, че до момента близо 300 души са умряли, а повече от 1000 са се разболели в цялата страна, откакто пили метилов алкохол, с цел да се предпазят от ковид, съобщи " Асошиейтед прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

В ислямската република пиенето на алкохол е неразрешено и тези, които го вършат, разчитат на незаконни производители. Ирански доктор, помагащ на здравното министерство, сподели през днешния ден пред АП, че казусът е даже по-голям, като загатна за 480 умряли и 2850 разболели се от сходна процедура.

Натравянията стават в миг, когато се тиражират известия за подправени лекове против болестта в обществените медии в Иран. Хората в Иран са мощно подозрителни към управляващите, откакто те омаловажаваха рецесията в продължение на дни преди да обхване цялата страна.
14:19Турция има проблем с тестванетоСедмица откакто изнесе половин милион теста за ковид за Съединените щати, Турция едвам съумява да усили тестването макар внезапния скок на броя на хората, дали позитивни проби - над 3000 души за малко над 2 седмици. Само нощес бяха оповестени 1169 позитивни проби. Общият брой - 3629 доказани случая - за толкоз къс интервал прави Турция една от страните, в които COVID-19 се популяризира най-бързо.

Така Анкара се видя принудена да поръча 1 млн. теста на Китай. В диалози с " Ройтерс " специалисти декларират, че Турция е поела сериозен риск с износа и предлагат строга възбрана за излизане от домовете. Твърде доста се е забавила страната в ограничението на спортните събития и карантината за идващите от чужбина. " Около 200 хиляди души дойдоха от чужбина, откакто стартира епидемията, а им бяха направени единствено елементарни проби за температура и без надзор бяха пуснати из Турция, " счита проф. Синан Адъяман от Турската лекарска асоциация (ТТВ). " Така не се води борба с пандемия. " 13:35Починалите в Испания наближават 5000Със 769 смъртни случая за 24 часа Испания се приближава до абсолютния връх на Италия (793-ма за денонощие) и постави завършек на очакванията за спад в жертвите на ковид на дневна база. Това сочат оповестените доскоро данни на здравното министерство в Мадрид, оповестени от медии в страната.

Общият брой на жертвите е 4858. Потвърдените случаи на коронавирусна зараза са общо 64 059 - растеж с 14% по отношение на през вчерашния ден (вчерашният растеж по отношение на ден по-рано бе 18 на сто). Общо 4165 души са в интензивни отделения.

Предстои да се удостовери делът на живеещите в старешки домове в новата статистика (повечето жертви са на възраст над 60 година, а най-голяма е смъртността измежду инфектираните над 75). Вчерашните данни, въз основата на 4089 смъртни случая, сочеха, че 1517 от тях са жители на домове за възрастни в цяла Испания. Това са 37 на 100 от всички умряли.13:33Борис Джонсън е заразенБританският министър председател Борис Джонсън е инфектиран с ковид. Той ще се самоизолира, само че ще продължи да управлява битката на държавното управление с вируса. Симптомите му са леки.

 Коронавирусът по света: Починалите са 25 хиляди, излекувани са 23% от болните
© Hannah Mckay, REUTERS
12:57Русия затваря хотелите до 1 юни, министър председателят прикани жителите да не излизатРуските хотели, санаториумите и детските лагери стопират работа до 1 юни, заяви " Интерфакс ". За тези интервали не могат да се вършат резервации и да се одобряват гости, сподели министър председателят Михаил Мишустин.

Той също по този начин разгласи, че предлага строгите ограничения от тази седмица, спиращи съвсем всякаква бизнес активност и ограничаващи всички мероприятия в Москва, да се приложат в цяла Русия, където случаите на болест през днешния ден надминаха 1000 души. Мишустин прикани жителите да останат вкъщи, в случай че не е извънредно належащо да излязат, и изиска да се въздържат от пътувания.

Преди два дни обаче съветският президент Владимир Путин предложи вместо карантина цяла неработна седмица (30 март - 5 април) в Русия.12:55Коронавирусът е в КремълПрессекретарят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков удостовери, че има случаи на ковид в Кремъл, съобщи " Ведомости ". Служителят на президентската администрация обаче не е контактувал с Владимир Путин. " Това отвово потвърждава, че са оправдани защитните ограничения, когато участници във всички мероприятия с президента минават през проби преди тях ", сподели Песков.

Журналисти му подсетиха, че е бил на рожден ден на звездата на руската сцена Лев Лешченко, който през вчерашния ден бе признат в болница поради COVID-19. " Да, само че не съм го виждал, а и там нямаше кой знае с кого да се здрависвам ", отвърна представителят.12:30Рекордни случаи за ден в ХонконгВ Хонконг са регистрирани 65 случая на коронавирусна зараза за ден. Толкова не е имало от началото на рецесията, защото китайският специфичен самостоятелен район стегна ограниченията още когато се появиха първите случаи на COVID-19 отвън Ухан.

От тези случаи 43 са свързани с квартал с питейни заведения и нощни клубове, в който са регистрирани и други случаи в предходните дни. Повечето от случаите са на хора, пътували неотдавна отвън Хонконг, и управляващите там, както и в континентален Китай и други азиатски страни, се притесняват, че разхлабването на рестриктивните мерки може да аргументи нова вълна на случаи.11:59МАЕ чака спад на търсенето на петролСветовното търсене на нефт би могло да се намали с 20 % поради все по-мащабните ограничения за слагане под карантина, които към този момент засягат към 3 милиарда души по света. Това съобщи шефът на Международната организация по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол, представен от " Ройтерс ". Бирол прикани Саудитска Арабия, водещият международен експортьор, да насърчи стабилизирането на пазара.

Днес три милиарда души в света са под карантина. Вследствие на това бихме могли да станем очевидци през годината на спад на търсенето на нефт с към 20 милиона барела дневно съгласно някои, сподели Бирол по време на телеконференция. Търсенето на нефт в света е било 100 милиона барела дневно през 2019 година. Фатих Бирол добави, че макар този предстоящ спад на търсенето международното предложение на недопечен нефт би могло да нарасне в допълнение с 3 милиона барела дневно поради продължаващата ценова война сред Саудитска Арабия и Русия.11:07Германия утвърди образеца на Южна КореяВътрешното министерство на Германия предложи потреблението на огромни данни и следене на местоположението, с цел да изолира хората, инфектирани с ковид. В отчета на институцията се дава Южна Корея като добър образец - тя тества всеобщо и употребява локационните данни на телефоните, с цел да следи разпространяването на заболяването.10:56Унгария забрани излизанетоУнгария постанова възбрана популацията да напуща домовете си в идващите две седмици, с цел да ограничи разпространяването на ковид. Според премиера Виктор Орбан упованията са пикът на епидемията в страната да е през юни или юли. Позволено е единствено извършване на покупки и къси разходки или тренировки на открито, само че при съблюдаване на отдалеченост. Мерките влизат в действие в събота и ще се ползват санкции и мощ от полицията против тези, които отхвърлят да ги спазят. В първата половина на април държавното управление ще показа проект за подкрепяне на стопанската система. В страната има 300 инфектирани и 10 умряли, само че Орбан признава, че случаите евентуално са доста повече.10:35Да се приближиш на метър от различен човек на обществено място в Сингапур към този момент е закононарушение, наказуемо със затвор. Страната наложи едни от най-строгите санкции в света, с цел да поддържа обществената отдалеченост.

Наказанията за сходна вина са до 7 хиляди щатски $ санкция, шест месеца затвор или и двете.10:31Заразените в Русия надминаха 1000Случаите на инфектирани в Русия надвишиха 1000, откакто през днешния ден бяха докладвани нови 196 - най-големият скок за ден до момента. Починалите са четирима.10:17Токийците се запасяватДълги опашки се оформиха тази заран пред магазините в Токио, защото жителите на японската столица се готвят за дълъг уикенд по домовете си. Губенаторът на града Юрико Коике прикани хората да се въздържат от излизане до 12 април и да се запасят с храна и съществени артикули.

Вчера столицата записва рекордните 47 нови случая, достигайки общо 259 инфектирани. Това не е високо число за град с 14 млн. население, само че специалистите предизвестяват, че има риск от избухлив растеж на данните, защото над половината от новозаразените към момента не са проследени.

 Коронавирусът по света: Починалите са 25 хиляди, излекувани са 23% от болните
© Issei Kato, REUTERS
10:15Макрон предизвести, че европейският план е в рискФренският президент Еманюел Макрон предизвести водачите на останалите страни - членки на Европейски Съюз, че рецесията с ковид слага под въпрос " оцеляването на европейския план ", съобщи организация " Ройтерс ", като се базира на посланик.

Има риск епидемията да подкопае главните стълбове на съюза, аргументирал се Макрон на Европейския съвет, който се състоя през вчерашния ден посредством видеоконферентна връзка. Френският президент предизвестил, че " оцеляването на европейския план е сложено на карта ". Има риск шенгенското пространство за свободно придвижване да се разпадне, дал съответен образец той.

 Коронавирусът по света: Починалите са 25 хиляди, излекувани са 23% от болните
© Benoit Tessier, REUTERS
10:11Европейската комисия приканва страните - членки на Европейски Съюз, да поддържат въздушния транспорт на товари по време на свързаната с ковид рецесия, съобщи пресслужбата на институцията. С новите насоки се предлага да се подхващат оперативни и организационни стъпки, с цел да се поддържат главните транспортни потоци, в това число за медицински консумативи и личен състав.10:02Законите за изключителното състояние не трябва да нарушават главните права. За това предизвести еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс. " Европейската комисия изцяло поддържа страните членки в битката им с COVID-19. Макар да разбираме, че страните членки подхващат изключителни ограничения в този подтекст, сходни ограничения би трябвало да бъдат строго пропорционални и да зачитат главните права и полезности като върховенството на закона. " 09:55Заразените в Германия надвишиха 42 хиляди Броят на хората, за които е доказано, че са инфектирани с новия ковид, в Германия е надхвърлил 42 000. Над 250 от тях са умряли, заяви през днешния ден институтът за инфекциозни болести " Роберт Кох ", представен от организация " Ройтерс ".

Броят на инфектираните в Германия е повишен за един ден с 5780, с цел да доближи 42 288. Смъртните случаи са се нараснали с 55 до 253.09:53Дълбоката криза е неизбежна, по какъв начин да се избегне депресията - това изяснява някогашният ръководител на ЕЦБ Марио Драги в текст, който можете да прочетете тук. 09:53Британският финансов министър Риши Сунак сподели, че самонаетите в страната ще получат облагаем грант на стойност 80 % от междинната си месечна облага като част от поддръжката на държавното управление за превъзмогване на икономическите последствия от ковид, съобщи " Ройтерс ". Правителството ще заплати на самонаетите, които са отрицателно наранени от ковид, облагаем грант на стойност 80 % от междинната им месечна облага през последните 3 години до 2500 английски лири, посочи Сунак на държавната конференция.09:52Полското държавно управление изиска да дефинира оптимални цени и маржове на избрани артикули. Това се показва в проектозакон за справяне с рецесията, провокирана от пандемията от ковид, съобщи " Ройтерс ". В проектозакона, изпратен в долната камара на Народното събрание, държавното управление показва, че здравният министър дружно с министрите на стопанската система и селското стопанство могат да дефинират оптималните цени на стоките, които са извънредно значими за отбраната на здравето, сигурността или домакинските разноски.09:51САЩ надминаха КитайС оповестени 82 404 нови случая към среднощ българско време Съединените щати станаха страната с най-вече случаи на ковид COVID-19 в света - малко повече от Китай. Малко преди формалното известие това сочеше броене на " Ню Йорк таймс ".

Статистиката е отразена и в базата данни на университета " Джонс Хопкинс ", съгласно който Китай е втори с 81 782 случая, Италия - трета с 80 509 случая, следвана от Испания (56 347) и Германия (43 646) към среднощ.
След тези данни американският президент Доналд Тръмп сподели, че те са удостоверение за сериозното тестване, което се извърва в Съединени американски щати. Той отхвърли концепцията, че страната му има повече случаи от Китай. " Не знаете какви са числата в Китай. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1163)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР