148 народни представители от всички групи - без Възраждане -

...
148 народни представители от всички групи - без Възраждане -
Коментари Харесай

Проектът за държавен надзор над Лукойл и Росенец мина на първо четене

148 народни представители от всички групи - без " Възраждане " - поддържаха въвеждането на механизъм за държавен надзор върху рафинерията " Лукойл Нефтохим " и пристанище " Росенец " при изключителни условия.

Предложението беше импортирано от " Демократична България " и планува страната да може да назначава специфичен шеф на стратегическите за енергетиката обекти.

Мотивите на вносителите вършат директна отпратка към решенията на и във връзка с локалните рафинерии, притежавани от съветски компании.
Особеният търговски шеф може да управлява сдружението за период от 6 месеца, който може да се удължи еднократно за същия интервал.Това може да става при определяне на условия, които заплашват националната сигурност; при нарушение на конкуренцията от монополист на пазара; при нарушение на интернационалните наказания, които са наложителни за България.
От " Възраждане " се оповестиха срещу измененията, които ще дадат опция за доста по-сериозен надзор върху един от най-важните съветски активи в България - нефтената рафинерия и пристанището край Бургас.

Според Цончо Ганев тази процедура била " безумство " и " чиста проба национализация ".

ГЕРБ обаче този път поддържа самодейността на Демократична България, като Делян Добрев съобщи, че компании като " Лукойл " " Трябва да знаят, че не могат да вършат каквото си желаят в България, и не могат да ни шантажират ".

Руската компания-собственик към този момент заплаши, че можела да спре производството в рафинерията, в случай че държавното управление не ѝ контракти изключение от европейската възбрана за експорт на петролни артикули в Европа.

Мартин Димитров от Демократична България уточни, че измененията в закона засягат целия нефтен бранш, а освен " Лукойл ", и че е добре страната да има разполагаем подобен инструмент, с цел да го употребява, в случай че се наложи.

От слагането на рафинерията под действен надзор ще има 3 основни изгоди: ще се понижат цените на горивата по бензиностанциите, а от там и на питателните продукти; ще бъде принудена „ Лукойл “ да заплаща в цялостен размер дължимите налози в хазната, което не се е случвало от 2007 г.; откакто и пристанищният терминал “Росенец ” се върне под държавен надзор, страната най-накрая ще знае какви количества нефт влизат в страната, показват още от " Демократична България ".

Влизането на специфичния шеф в " Лукойл " не е национализация, тъй като е краткотрайна мярка и предстои на правосъден надзор.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР