1458 души са получили българско гражданство за първите два месеца

...
1458 души са получили българско гражданство за първите два месеца
Коментари Харесай

1458 души са получили българско гражданство за 2 месеца

1458 души са получили българско поданство за първите два месеца на тази година, заяви, базирайки се на данни от Комисията по българско поданство към вицепрезидента. Най-много български паспорти са получили жители от Северна Македония. 

От началото на годината е възобновено поданството на 231 души, 7 са освободените от българско поданство по тяхно предпочитание, оповестява Димитър Здравков от комисията. Запазва се наклонността от предишни години за мощен интерес към български паспорти от жители на Северна Македония.

" През 2020 година с издадените от вицепрезидента 279 указа е променено поданството на близо 19 хиляди души ", изяснява Здравков. Българско поданство са придобили близо 16 000 лица, най-много от Северна Македония. " Над 55% от общо издадените укази касаят такива лица или това са близо 10 хиляди души. Следват жителите на Украйна - близо 2 хиляди, Република Сърбия - към 1200, Молдова, Албания и Турция ", изясняват от комисията.

Вчера Народното събрание разреши и още една опция за придобиване на българско поданство. С в Закона за българското поданство се разрешава на стеснен кръг от богати задгранични вложители – към 60-70 души, по думите на вносителите, да аплайват за български паспорт. Първоначалното предложение пристигна от депутата от Движение за права и свободи Йордан Цонев и в пленарната зала получи цялостната поддръжка на ГЕРБ.

Разпоредбата визира хора, които са получили право на непрекъснато престояване у нас, тъй като са вложили в страната над 1 000 000 лева или са усили вложенията си с такава сума посредством придобиване на акции в български търговски сдружения, облигации и съкровищни бонове, права по концесиионни контракти, или са вложили толкоз пари в лицензирана кредитна институция в България за период от най-малко 5 години.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР