145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски ще бъде отбелязана

...
145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски ще бъде отбелязана
Коментари Харесай

Отбелязваме 145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски

145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски ще бъде маркирана довечера в родния му град Карлово с възпоменателна гала, в която ще взе участие и министърът на защитата Красимир Каракачанов.

Церемонията ще стартира в 18.00 ч. на площад „ Васил Левски “. В ритуала ще вземат участие представителни подразделения на 61-ва Стрямска механизирана бригадаи заместник-началникът на защитата генерал-лейтенант Пламен Атанасов. Възпоменателният митинг-поклонение ще се състои от 11.00 ч. на 19 февруари на площад „ Васил Левски “ в Карлово. След това участниците в митинга поклонение ще преминат с шествие до родната къща на Левски, където ще отдадат респект на майката на Апостола Гина Кунчева, където ще бъде маркирана 140-та годишнина от нейната кончина.

Събитията във връзка годишнината ще стартират в Ловеч със заря-проверка и гражданско поклонение. По мотив годишнината от гибелта на Васил Левски в храма “Света Троица” ще бъде отслужена панихида, съобщи. Тържествената заря-проверка пред паметника на Апостола ще стартира от 18.30 ч. Във военния обред по поднасяне на венци и цветя пред най-големия паметник на Левски у нас ще вземат участие военнослужещи от Центъра за начална подготовка в Плевен и Представителния духов оркестър на Сухопътните войски. Заради гражданското поклонение за времето от 12.00 до 21.00 ч. ще бъде затворена за придвижване ва коли ул. „ Мадара “.

С боен обред във Велико Търново през днешния ден ще бъде маркирана 145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски. В центъра на честването ще бъдат децата от клуб “Млад възрожденец”. Пред паметника на Васил Левски те ще показват от 11 часа литературно-музикалната комбинация “Поклон, Апостоле”. Слово за 145-тата годишнина от обесването на националния воин ще произнесе Васил Василев – ръководител на Общобългарски комитет “Васил Левски”. В музеите “Затвор” и “Възраждане и Учредително събрание” могат да бъдат видени персонални движимости на Левски, двата печата на Българския революционен комитет и дяконския орар на Апостола.

По мотив годишнината Националният военноисторически музей в София ще показа на своите гости гратис най-успешната си просветителна стратегия: „ Васил Левски – през вчерашния ден и през днешния ден “. Тя ще може да бъде посетена от 10.30 ч. и от 14.00 ч. в киносалона на музея. Програмата е подобаваща за деца сред 7 и 17-годишна възраст, съобщи пред Радио София Калина Хинкова от музея:
“Разбира се, припомняме неговото дело, неговите завещания, изнасяме на напред във времето значими исторически обстоятелства от неговия живот, които всеки един младеж би трябвало да знае и да запомня. Накрая в програмата подчертаваме върху неговото наследство”.
В деня, в който отдаваме своята респект към Апостола на свободата – 19 февруари, музеят ще работи изключително от 10.00 до 18.00 ч.

Ритуали по полагане на цветя в символ на благодарност към Васил Левски ще се състоят и в други градове на страната.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР