14-нанометровият процесор FSD ще замени чиповете на NvidiaАвтопилотът на Tesla

...
14-нанометровият процесор FSD ще замени чиповете на NvidiaАвтопилотът на Tesla
Коментари Харесай

Tesla залага на собствен AI процесор за автопилот

14-нанометровият процесор FSD ще размени чиповете на Nvidia

Автопилотът на Tesla ще разчита на AI чип, създаден от компанията (източник: Tesla)

Tesla Motors създава личен процесор с изкуствен интелект, предопределен за потребление в системите за самоуправление (автопилот). Чипът ще послужи като хардуерна основа за функционалностите на автопилота в цялата линия електрически автомобили на компанията, заменяйки Nvidia DGX.

Новият AI чип се назовава Tesla FSD (full self-driving) и в действителност към този момент се употребява в последните партиди Model S и Model X, пуснати през март тази година. В вероятност същият чип ще се появи и в Model 3, заяви TechPowerUp.

Платката за автопилот на Tesla употребява два лични процесора FSD (източник: Elon Musk / Twitter)

Tesla FSD има повърхност 260 мм² и съдържа 6 милиарда транзистора FinFET, направени по 14-нанометрова технология на Samsung Electronics. Централният процесор с 12 ядра ARM Cortex-A72 работи на тактова периодичност 2,2 ГГц, вграденият GPU – на 1GHz, а процесорът за невронни мрежи – на 2GHz.

Платката за автопилот употребява два такива чипа, които се зареждат от разнообразни източници за повишение на отказоустойчивостта. Според Tesla, процесорът FSD превъзхожда 21 пъти Nvidia DGX по продуктивност.

Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР