14-годишно дете загуби живота си на зъболекарския стол. На 14

...
14-годишно дете загуби живота си на зъболекарския стол. На 14
Коментари Харесай

Бащата на 14-годишното дете, което почина на зъболекарския стол: Колко е долно и мръсно да се прикрие нечия смърт?

14-годишно дете загуби живота си на зъболекарския стол. На 14 юни 2016 година то е признато в дентален център за интервенция на киста. На съпътстващия родител е обяснено, че интервенцията ще се организира с безобидна анестезия и няма нищо ужасно за детето. Оказва се, че е сложена интубационна упойка, която не е напълно " безобидна ".

Това описа пред bTV бащата на умрялото дете Валери Захариев.

" Според съдебно-медицинската експертиза, показана в правосъдната зала, въобще не е трябвало да се прибягва до тази анестезия. С оглед размера на трудност на самата интервенция, която е от дребен до междинен, специалистите са на мнение, че интервенцията е трябвало да се организира с различен тип анестезия – местна или местна със седация “, изясни още той.

Валери Захариев уточни, че на майката, която е съпътстващият родител, не ѝ е била разяснена листовката на самата анестезия, че тя носи опасности.

" Тя е излъгана, казано ѝ е, че ще бъде приложена безобидна анестезия. Като се прибра у дома, сподели, че всичко е обикновено. Докторите подсигуряват, че това е нещо рутинно, безобидно и ние си заведохме детето “, разяснява бащата.

Ситуацията е извънредно рядка. Смъртните случаи при слагането на такива упойки са едно на един милион.

" Изобщо не е трябвало за самата намеса да бъде предлагана тази анестезия. Експертите, трима доктори са безапелационни, че тази анестезия не би трябвало въобще да се ползва “, уточни Валери Захариев.

" Когато положението на детето внезапно се утежнява, вместо да се реагира професионално и да се потърси помощ, да се извика 112, те го държат 40 минути в клиниката, откакто знаят, че те изобщо не могат да му оказват помощ. След 40 минути викат необорудвана частна кола за спешна помощ - единствено с цел да не остане позвъняване към 112 в регистъра. Те го закарват след един час в " Пирогов “, който е единствено на седем-осем минути, без витални индикатори “, разяснява бащата на умрялото дете.

" Никога няма да не помни думите на професор Гаврилова в " Пирогов “, която споделя, че в случай че детето е било закарано навреме, има шансове да живее “, добави още той.

Антидотът, който е можел да се приложи, не е позволен в България, само че го има в регистъра. Проблемът е в неналичието на реакция, считат родителите на умрялото дете.

Според окончателното решение двама от обвинените – ръководители на клиниката, са оправдани, а анестезиоложката е наказана на една година условно с три години изпитателен период,, което съгласно родителите на умрялото дете е " замазване на очите “ при " незаконна немърливост “.

Семейството споделя, че мъчно си е намерило и юрист – един се е отказвал заради здравословни аргументи, различен – заради задължения в чужбина.

Валери и Албена Захариеви благодарят на юриста, който остава до тях през годините – Пламен Димитров. Те ще се съветват с него, с цел да решат дали да отнесат случая към европейския съд.

Майката на детето към момента търси отговор на въпроса за какво 40 минути не са подхванати никакви дейности, а най-после е извикана частна, необорудвана кола за спешна помощ.

" Колко е долно, гадно и мръсно да се прикрие нечия гибел? “, попита Валери Захариев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР