136 курсанти от Випуск Княз Александър I“ на Националния военен

...
136 курсанти от Випуск Княз Александър I“ на Националния военен
Коментари Харесай

136 курсанти получиха първите си офицерски пагони във Велико Търново

136 курсанти от Випуск „ Княз Александър I “ на Националния боен университет „ Васил Левски “ получиха във Велико Търново своите първи офицерски пагони. Церемонията се състоя в центъра на Старата столица и събра стотици великотърновци и посетители на града, създавайки празнично въодушевление и възприятие на церемониалност. Младите офицери бяха приветствани от кмета Даниел Панов, вицепремиера и министър на защитата Красимир Каракачанов, началника на НВУ „ Васил Левски “ бриг. ген. Пламен Богданов и от заместник-началника на защитата генерал-лейтенант Димитър Илиев. Производството бе почетено от десетки представители на държавни и просветителни институции, на управлението на Българската войска, на изпълнителната и локалната власт и други „ Днес е един специфичен ден за Велико Търново – Историческата и духовна столица на България.

Цялата церемониалност, която церемонията по придобиване на първо военно звание носи, е още едно блестящо доказателство за същинската същина на Велико Търново – град, който е притежател на българщината, на българския дух и на българската национална горделивост. Войнството ни постоянно се е радвало на огромно почитание и благодарност в България и изключително – в старопрестолния град “, сподели в словото си кметът Даниел Панов. Той поздрави младите офицери за избора, който са създали – да пазят България, да бъдат почтени наследници на славните воини още от времето на Асеневци, на борците за независимост и национално обединяване.

„ Никога не би трябвало да забравяме, че войската и православната ни религия, дружно с просветата и културата са главните стълбове на държавността, че българският боец няма изгубена борба, даже когато изходът на войните е неподходящ “, приключи Даниел Панов и пожела на офицерите да бъдат почтени наследници на Апостола на свободата Васил Левски, чието име носи Националният боен университет. Първенец на випуска стана курсант Иван Пърчев, а лейтенант Михаел Павлов стана първият притежател на новоучредената премия „ Генерал Сава Муткуров “. Отличието бе учредено от инициативния комитет от общественици и родолюбци, заел се с патриотичното начинание във Велико Търново да бъде повдигнат монумент на бележития търновец и българин.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР