135 000 трудови нарушения са установени за девет месеца, съобщиха

...
135 000 трудови нарушения са установени за девет месеца, съобщиха
Коментари Харесай

135 000 трудови нарушения за девет месеца в страната

135 000 трудови нарушавания са открити за девет месеца, оповестиха от Инспекцията по труда. Извършени са 33 000 инспекции. Най-често нарушаванията били за липса на контракт, закъснение на възнагражденията, оставане на работното място над откритото по трудов контракт или необезопасена работна среда.

За всяко от тях са подхванати ограничения за отстраняването им. Спряна е активността на компаниите, които не са взели под внимание предписанията на инспекцията. Случаите, в които животът на служащите е бил заплашен, са 251. Над 5000 родни чиновници сами са потърсили помощ от инспекторите за разрешаване на проблеми на работното място. 16.6 млн. лева пък били изплатените забавени хонорари на стотици българи след намесата на Инспекцията по труда.

От институцията показват още, че се работи дружно с работодателите по план " Оптимизация и нововъведения в ИА ГИТ “. Чрез въпросници за самоконтрол работодателите ще имат опция да ревизират сами доколко ползват трудовото законодателство и да отстранят несъответствията, преди да се стигне до глоба. Очаква се да бъде основан указател на предприятията, в който те да се групират съгласно равнището на риска. С това се цели работата на инспекторите да бъде ориентирана към обектите, в които степента на риск от нарушавания е най-висока.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР