13 варненски двойки с репродуктивни проблеми ще получат финансова помощ

...
13 варненски двойки с репродуктивни проблеми ще получат финансова помощ
Коментари Харесай

Община Варна помага на 13 двойки за инвитро процедури

13 варненски двойки с репродуктивни проблеми ще получат финансова помощ от общината. Две фамилии ще бъдат подкрепени с по 3 500 лева за инвитро с донорска яйцеклетка, а всички останали – с по 2 000 лв.. На една двойка беше отказана помощ, тъй като е поискала сумата за лекуване в чужбина, което е в прорез с разпоредбите.

 

Решението за разпределяне на средствата беше взето на днешното съвещание на ПК „ Здравеопазване “ към Общински съвет – Варна. Общата сума, която ще бъде предоставена от локалната хазна, е 29 000 лв..   Общо 23 бездетни варненски фамилии са утвърдени за финансиране от общинския инвитро фонд от началото на годината. В тазгодишния бюджет са заделени 170 000 лв. за лекуване благодарение на асистирани репродуктивни технологии, като до края на годината по програмата остават 107 000 лв.. 

Общинските съветници гласоподаваха също еднократни помощи за лекуване за 138 варненци. Голяма част от тях ще получат сред 100 и 500 лв. според от болесттите им. Общината ще отпусне 5 000 лв. на пациент за идно лекуване в чужбина. С 2 500 лв. ще бъде подкрепена варненка, нуждаеща се от белодробна трансплантация. Други 2 000 лв. ще бъдат дадени на дете за лекуване със стволови кафези. Общата отпусната сума е в размер на 45 500 лв.. 

От началото на 2018 г. финансово са подкрепени над 300 варненци. Остатъкът по програмата до края на годината е 34 500 лв..Същевременно на 80 души беше отказана помощ. Част от тях са поискали финансова поддръжка за остри и хронични болести, налагащи ниски разноски за лекуване. Други са подали двукратно молба в границите на една календарна година или им е била отпусната помощ за комунално-битови потребности.

В края на съвещанието съветниците дадоха единодушието си да се възобновят за нов тригодишен период договорите за ръководство на шефовете на шест общински лечебни заведения.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР