13-годишно момче и археолог аматьор откриха важна находка в Германия,

...
13-годишно момче и археолог аматьор откриха важна находка в Германия,
Коментари Харесай

13-годишен откри съкровище на Харалд I Синезъби на повече от 1000 г.

13-годишно момче и археолог дилетант откриха " значима " находка в Германия, която може да принадлежи на датския крал Харалд I Синезъби, който популяризира християнството в Дания, написа " Гардиън ".

Рене Шьон и ученикът му Лука Малашниченко търсили богатство с металотърсачи на северния остров Рюген през януари, когато се натъкнали на находката. Първоначално считали, че са разкрили парче алуминий. Но след това разбрали, че са се натъкнали на сребро.

През уикенда районната археологическа работа почнала разкопки върху повърхност от 400 квадратни метра. Открито е богатство, което се свързва с Харалд I Синезъби, който е управлявал от 958 година до 986 година след Хр.

Открити са декорации, чук на Тор и до 600 монети, в това число повече от 100 от ръководството на Синезъби, който е направлявал днешна Дания, Северна Германия, Южна Швеция и елементи от Норвегия.

" Това богатство е най-голямото изобретение на монети на Синезъби в южната част на Балтийско море и затова е от огромна значимост ", сподели водещият археолог Михаел Ширен пред ДПА.

Най-старата монета е дирхам от Дамаск, който датира от 714 година след Хр., а най-новата е от 983 година след Хр.

Предполага се, че находката е заровена в края на 980 година след Хр. През този интервал кралят е отпътувал за Померания, където умира през 987 година след Хр. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР