13-годишно австралийско момче от коренното население е прекарало 45 дни

...
13-годишно австралийско момче от коренното население е прекарало 45 дни
Коментари Харесай

В изолация и без вода: 13-годишно момче прекара 6 седмици в карцер

13-годишно австралийско момче от коренното население е прекарало 45 дни в карцер, до момента в който е било арестувано за дребни закононарушения. Това е поредниятслучай на младежко правораздаване, пораждащ угриженост за правата на индивида в Куинсланд, пишат от Би Би Си.

Момчето, наричано " Джак ", беше освободено условно предходната седмица след 60 дни задържане в Центъра за задържане на младежи в Кливланд, Таунсвил.

Предполага се, че е прекарал 22 поредни дни в изолираност.

Ръководителят на отдела по правата на индивида в Куинсланд твърди, че казусът може да е нарушил законите на щата.

Няма съществено престъпно минало

Джак е бил арестуван под стража по обвинявания, свързани с пердах с друго 13-годишно момче,в центъра за задържане на към 1300 км северно от Бризбейн.

В отчаянието си от обстановката той е залял килията си с вода от тоалетната, откакто му е отказана питейна вода, споделя юристът му Тим Граупред Би Би Си.

Описвайки задържането му като " извънредно и грубо ", Грау съобщи, че Джак няма " съществено престъпно минало ".

" Той е на 13 години, бил е в съда един път преди този момент. Така че, съгласно мендори за това закононарушение той не трябваше да бъде лишен от независимост ", сподели той.

Грау съобщи, че не знае за какво Джак е прекарал толкоз дълго време в изолираност, само че подозира, че това се дължи на дефицита на личен състав в пандиза.

" Ако той е изживял това поради дефицит на личен състав, а в центъра за задържане в Кливланд има 80 или повече деца във всеки един миг, може единствено да се допусна, че и други деца са в същото състояние. "

" Човек би се надявал да не е по този начин, само че може би това е по-често срещано, в сравнение с си мислехме ".

През февруари стана ясно, че друго 13-годишно момче от Куинсланд с увреждания в развиването е прекарало 78 дни, затворено в килия по 20 часа дневно.

В момента в Куинсланд се разискват нови закони, които биха криминализирали нарушаването на гаранцията от малолетни - смяна, която ще докара до фрапантно увеличение на броя на младежките затвори, предизвестяват специалисти.

Комисарят по правата на индивида на щата Скот Макдугъл съобщи, че последните случаи може да са нарушили Закона за правата на индивида на Куинсланд, съгласно който всички пандизчии би трябвало да имат достъп до чист въздух и физически извършения за най-малко два часа дневно.

Той предизвести, че измененията в закона единствено ще влошат ситуацията и че са нужни незабавни ограничения, с цел да се спре слагането на деца в изолираност.

" За страдание не мисля, че това са изолирани случаи ", сподели той пред Би Би Си.

" Като се имат поради законите, които се одобряват в Куинсланд, и които явно имат за цел да вкарат в пандиза повече деца, става още по-важно държавното управление незабавно да създаде координиран проект за попречване на попадането на деца в системата на наказателното правораздаване ", сподели той.

" Опасенията ми са, че като усилваме натиска върху системата, рискуваме да възстановяваме неприятното отношение към децата ".

Макдугъл прикани държавното управление на щата да " удвои " ограниченията за задържане на децата в учебно заведение и да ги спре да тръгнат по " пътя на криминализацията ".

Центровете за задържане на младежи са " комплицирани и сложни "

Според статистическата работа на Куинсланд през 2021 година вероятността туземците и жителите на остров Торесов пролив да попаднат в пандиза е 12 пъти по-голяма от тази на австралийците, които не са от коренното население на страната.

Процентите на отнемане от независимост на малолетни също са високи, като децата от коренното население съставляват към 70% от арестуваните в по-голямата част на Куинсланд, а в северната част на щата - над 90%.

Пренаселените пространства значат, че децата и малолетните постоянно би трябвало да бъдат настанявани в затвори за възрастни, известни като наблюдателни домове. Повечето от арестуваните малолетни лица са арестувани под стража.

В изказване за Би Би Си представител на Министерството на децата, младежкото правораздаване и мултикултурните въпроси на Куинсланд съобщи, че изолацията или " отделянето " се употребяват единствено в краен случай.

Центровете за задържане на младежи са " комплицирана и сложна среда, а практиките, употребявани в центровете, имат за цел да подсигуряват сигурността на личния състав и младежите когато и да е ", съобщи представителят.

" По всяко време на " отделянето " младежите имат достъп до визити и услуги за професионална поддръжка, телефонни позвънявания, просветителни материали, режим на хранене и развлекателни действия. "
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР