123 Роскосмос прекъсва за неопределено време единствения начин за превоз

...
123 Роскосмос прекъсва за неопределено време единствения начин за превоз
Коментари Харесай

Международната космическа станция може да остане без екипаж след Нова година

123
" Роскосмос " прекъсва за неопределен срок единствения метод за транспорт нови екипажи до Международната галактическа станция (МКС), където сега има трима астронавти - германеца Александър Герст, руснака Сергей Прокопиев и американката Серена Анунион-Кансейор.

© Nasa 123
Корабът " Союз " МС-09, с който астронавтите би трябвало да се върнат на Земята, обаче не може да остане в космоса повече от 200 дни. Това значи, че при проточване на следствието за вчерашната повреда тримата би трябвало да се изтеглят някъде до началото на януари 2019 година, след което МКС би трябвало да остане без екипаж и на автопилот.

© Nasa 123
На процедура американските пилотирани капсули Starliner и Crew Dragon са приключени, само че към момента не са минали през целия развой по сертификация на NASA и надали ще качат астронавти на борда си преди лятото на 2019 година Предвижда се корабът на SpaceX да извърши полет без хора и съединяване с МКС в края на декември или през януари следващата година. Starliner на Boeing пък би трябвало да направи подобен тест към месец по-късно.

Още по тематиката
Снимка на деня

" Роскосмос " краткотрайно замразява всички пилотирани полети в Космоса
11 окт 2018
Космическият транспортен съд " Союз " аварира, екипажът е добре

Капсулата с двама астронавти на борда се е приземила " в положително положение " на към 600 км от космодрума " Байконур "
11 окт 2018
Дупка в Космоса

Русия заподозря, че най-сериозната повреда на Международната галактическа станция от години може да е измама
7 сеп 2018
Космически таксита

SpaceX и Boeing скоро ще отворят нова, частна страница в историята на пилотираните полети към Земята
24 авг 2018
Мъск приготвя " наследника " на галактическата совалка

Компанията SpaceX се готви да изстреля нова ракета, която ще върне Съединени американски щати в борбата на пилотираните полети
4 май 2018 Въпреки че приключи наред за астронавтите Ник Хейг и Алексей Овчинин, вчерашното спешно кацане на съветския галактически транспортен съд " Союз " МС-10 може да има съществени дълготрайни последици за цялата международна коскическа промишленост.

Причината е, че съветската галактическа организация " Роскосмос " замразява всички изстрелвания на ракети от този вид, до момента в който трае следствието на случая. По този метод тя прекъсва за неопределен срок единствения метод за транспорт нови екипажи до Международната галактическа станция (МКС), където сега има трима астронавти - германеца Александър Герст, руснака Сергей Прокопиев и американката Серена Анунион-Кансейор. Техният транспортен съд " Союз " МС-09, с който те би трябвало да се върнат на Земята, обаче не може да остане в космоса повече от 200 дни. Това значи, че при проточване на следствието за вчерашната повреда те би трябвало да се изтеглят някъде до началото на януари 2019 година, след което МКС би трябвало да остане без екипаж и на автопилот.

На процедура сега единствено Русия разполага с технологии за изстрелване на астронавти до най-големия орбитален комплекс в човешката история на стойност над 150 милиарда $, който обикаля планетата от 1998 година насам със скорост от 27700 км/ч. Следващата ротация на екипажа беше планувана за 20 декември, когато корабът " Союз " трябваше да транспортира руснака Олег Кононенко и канадеца Давид Сен Жак. За момента статутът на полета остава неразбираем.

Ако техническия проблем с корабите " Союз " не бъде обяснен до началото на 2019 година и екипажът на МКС е заставен да я напусне, това ще е първия път в историята на инсталацията от ноември 2000 година насам, когато тя остава необитаема. Космическият комплекс не приютява хора единствено през първите две години от живота си, защото в орбита към момента не е изведен " жилищният " й модул.

Монополът на " Роскосмос " при пилотираните галактически полети датира от 21 юли 2011 година, когато е осъществен последния полет на американската совалка " Атлантис " и програмата Space Shuttle е публично закрита. От този миг до в този момент щатската организация NASA се пробва да запълни този недостиг на качества по линия на плана за приватизация на пилотираните полети в орбита, наименуван Commercial Crew Program. И досега обаче двете компании, които бяха включени в програмата – Boeing и SpaceX, не са изцяло подготвени да качат астронавти на своите галактически кораби. На процедура капсулите Starliner и Crew Dragon са приключени, само че към момента не са минали през целия развой по сертификация на NASA. Предвижда се корабът на SpaceX да извърши полет без хора на борда и съединяване с МКС в края на декември или през януари следващата година. Starliner на Boeing пък би трябвало да направи подобен тест към месец по-късно. И двете капсули обаче надали ще качат хора на борда си преди лятото на 2019 година, като преди този момент се предвижа експериментиране на спешните им катапултни системи, сходни на тези, избавили екипажа на кораба " Союз " МС-10 през вчерашния ден.

И въпреки всичко за момента евакуацията на станцията е единствено теоретична алтернатива. Ден след случая със " Союз " МС-10 от управлението на NASA оповестиха, че актуалните жители на МКС са изразили предпочитание да останат в орбита по-дълго от плануваното, в случай че се наложи. " Говорих с екипажа тази заран. Те се оправят ужасно. Обявиха, че ще служат в допълнение за задачите на програмата непринудено и че ще останат там горе, колкото е належащо ", разяснява Кени Тод, управител по интеграция на интервенциите в МКС от страна на NASA. " Ще би трябвало да изчакаме и да забележим с какви варианти разполагаме, тъй че да не оставяме станцията без екипаж ", прибавя Рейд Уайзман, зам.-директор на NASA, виновен за пилотираните полети.

Според двамата галактически админи в най-лошия случай МКС ще остане безлюдна " за къс интервал от време ". Те обаче са уверени, че даже в този случай инсталацията без проблеми може да бъде ръководена отдалечено от Земята, до момента в който " Роскосмос " и NASA са подготвени още веднъж да изпратят екипаж. Руснаците също по този начин са дали поръчка, че макар мораториума на пилотираните полети може да изпратят до орбиталната станция безпилотен галактически транспортен съд " Союз ", с помощта на който астронавтите в МКС ще могат да останат в орбита спомагателни до 200 дни. Това ще даде опция както на " Роскосмос " да приключат без ненужно бързане следствието за вчерашния случай, по този начин и на NASA да приключат без ненужни взаимни отстъпки сертификацията на частните галактически кораби Starliner и Crew Dragon.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР