123 Кметът на район Средец иска възстановяване на оста към

...
123 Кметът на район Средец иска възстановяване на оста към
Коментари Харесай

Арх. Здравко Здравков: Стадион "Юнак" в Борисовата градина няма да се премахва

123
Кметът на регион " Средец " желае възобновяване на оста към Братската могила поради огромното натоварване в тази част на парка

© Юлия Лазарова 123
Колодрумът се резервира

© Юлия Лазарова 123
Така наподобява стадион " Юнак " сега. Министерството на спорта твърди, че ще го възвърне

© Юлия Лазарова Стадион " Юнак " в Борисовата градина няма да се отстранява. Това съобщи пред " Капитал " основният проектант на София Здравко Здравков. Първоначалният Подробен организационен проект за парка, направен след конкурс от " Ковачев архитекти ", предвиждаше унищожаване на стадиона и създаване на зелен амфитеатър на мястото. След възражения на Министерството на спорта обаче тази концепция е отпаднала. Арх. Ковачев е запазил контура на стадиона, като по този метод се дава опция за реконструкцията му. Дали тя ще се случи обаче зависи от Министерството на спорта и обезпечаването на финансиране.

Преработеният план за Борисовата градина ще бъде показан обществено след празниците, сподели още основният проектант и изясни, че в този момент следва внасянето му в региони " Средец ", " Изгрев " и " Лозенец ". Арх. Здравков акцентира, че проектът не указва по какъв начин да се употребява паркът, нито има отношение към настоящото му поддържане. Планът има за цел да зададе ясни външни граници на Борисовата градина и да се оправи с някои проблематични зони. Тепърва на разискванията ще се търси баланс сред ползите на всички притежатели. Това може да отнеме повече от година.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Първоначалният план

Устройственият проект беше направен след конкурс от " Ковачев архитекти " и беше показан преди две години. Много от концепциите в проекта не се одобриха добре и част от тях са ревизирани - да вземем за пример премахването на стадион " Юнак ".

" Маймунарника " също ще се резервира в настоящия му тип, само че съгласно арх. Ковачев режимът на работа до късно през нощта би трябвало да бъде отстранен.

Представеният като " закостенял " проект планува всички павилиони към езерото Ариана и в така наречен историческа част на Борисовата градина (между стадионите " Васил Левски " и Българска войска " и бул. " Цариградско шосе " ) да бъдат отстранени, а на тяхно място да остане единствено възобновената в едновремешния й тип бирария " Ариана ".

Проектантите оферират още пренасяне на конната база от настоящето й място в друга част на парка - сред бул. " Симеоновско шосе " и болница " Токуда ". Собствениците на автокъща " Капитолия " ще би трябвало да реалокират шоурума си подземен. Заведението " Веселото село " е планувано за унищожаване.

Ще има ли ново строителство

Най-големите терзания с новия Подробен организационен проект на Борисовата са, че ще се прокара опцията за нови градежи. В съседство с " Капитолия " да вземем за пример може да се появи музей " Зелената памет " на София. Срещу концепцията се оповестиха общински съветници и кметът на регион " Средец " Мария Ачкова. Според създателя на проекта арх. Ковачев обаче става дума за посетителски център на мястото на в този момент съществуваща постройка на столичната Дирекция " Зелени системи ", която се намира до автокъщата на бул. " Драган Цанков ".

Не се плануват нови здания, а възобновяване на съществуващи като къпалнята " Мария Луиза " (където благосъстоятелност имат компании, свързани с Румен Гайтански-Вълка) или Летния спектакъл. Предвидени са нови паркинги и спортни уреди. Заявените проекти за нов стадион на ФК ЦСКА на мястото на настоящия и за нов хотел с басейни на мястото на къпалнята към този момент остават единствено на думи. По думите на арх. Здравков такива проекти не са декларирани публично от притежателите и не са включени в ПУП-а на Борисовата градина.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР