123 © Капитал 123 © Капитал 123 © Капитал ПрофилАлександър

...
123 © Капитал 123 © Капитал 123 © Капитал ПрофилАлександър
Коментари Харесай

Какво е устойчив дом

123 © Капитал 123 © Капитал 123 © Капитал
Профил
Александър Доу има над 20-годишен опит в разнообразни области на строителната промишленост – мениджмънт, строително-инвестиционна активност и архитектура, градоустройство. Става част от екипа на Stephen George International като съучастник и ръководещ шеф на българския й офис преди 8 години. Още по тематиката
SGI показва:

Небостъргачите - " демоните " в градската среда?

Високите здания на всички места са тематика на рецензии, само че постоянно се трансформират в присъщ знак на града, без който атмосферата на урбанистичната среда не би била същата
25 май 2018
SGI показва:

Как да " построим " здраве

Мнението на един проектант
2 май 2018
За плюсовете и минусите на затворените комплекси

Няколко въпроса за сегашното и бъдещето през погледа на един проектант
30 мар 2018
Замисляли ли сте се какъв брой резистентен е домът Ви или парцелът, който планирате да закупите? Вероятно, даже без да осъзнавате, отговорът на този въпрос е " да ".
В строителните среди думата " резистентност " в голяма степен е недоразбрана. Често може да Ви я продадат като нещо комплицирано, обвързвано с отговорността на експертите да минават през скъпи процедури за узаконяване. От крайния консуматор се чака да има вяра на далечна интернационална организация, която дава документи за резистентност.

99% от домовете обаче даже нямат екосертификат. Как тогава някой, който не е проектант или инженер, може да реши какво е качеството на дома му?

Важните въпроси за устойчивостта, когато купуваме или продаваме парцел

На първо място е обкръжаващата среда на постройката и кварталът:
Има ли комфортен превоз покрай постройката? Има ли други местни улеснения?
Има ли признаци парцелът да е екологично нечист?
От прозореца вижда ли се озеленено пространство?
Има ли места, където може да си почивате на мира или да спортувате до дома си?
Какво е равнището на риск от наводнения в региона?
Има ли чувство за сигурност в квартала?

Второто основание се отнася до качеството и комфорта на самия парцел:
Има ли задоволително естествена светлина в дома?
Мислите ли, че въздухът или регионът е нечист?
Има ли вътрешни и външни източници на звук, които предизвикват дискомфорт?
Можете ли да намалите използването на сила, като я замените с възобновима?
Използвате ли технологии за понижаване на въглеродния отпечатък, които разрешават по-нисък енергиен разход – да вземем за пример LED осветяване?
Има ли елементарен и сигурен достъп до дома Ви за майки с деца, възрастни хора и хора с увреждания?
Има ли наоколо уреди за преработване на боклука?
Имате ли място в дома, където можете да си устроите домакински офис?
Чувствате ли се комфортно в дома си?

Това са някои от простичките въпроси, които можем да се запитаме. Някои са по-значими, други - може да наподобяват явни, само че дружно те могат да оказват помощ извънредно доста за една по-добра и сигурна инвестиция. Ако това е оригиналност за Вас и следва да закупувате жилище, направете лист и пробвайте да отговорите, или направете структурно съпоставяне с предходното си жилище, с цел да вземете осведомено решение.

Правилен избор = дълготрайна стойност

Изборът на нов парцел би трябвало да е съгласуван с доста решения, които ще имат отражение освен в сегашното, само че и в бъдещото. Честните отговори на горните въпроси може да повлияят на дълготрайната стойност на парцела. Само се огледайте към себе си - в Източна Европа има доста образци за парцели, които са издигнати на несъответствуващи места и губят стойност с течение на времето. Трудният достъп или неуместната среда стават все по-голям проблем. Материалите деградират без вярна грижа и внимание. Съображенията за сигурност трансформират цели комплекси в замъци, обградени от жици и бариери.

Когато се взимат верни решения, пазарната стойност на жилищата пораства. Достъпът до обществен превоз може да не е първото, за което гледаме, само че то разрешава на общността и фамилиите да ръководят всекидневието си по-лесно. Достъпът до природа и спортни уреди предизвиква здравословния живот, а това има директно влияние върху цената на парцела. А решенията за вътрешността на дома дават непосредствена стойност, която устоя теста на времето, в случай че са направени по верния метод.

Как потребителските условия въздействат върху градската среда

Аз пристигам от Англия, където доста от тези въпроси са решени посредством открито градско обмисляне и закостенял метод към жилищното строителство. Там обаче строителството се базира на допитване до хората, а тук - на закрепени правила на хартия. И надлежно е доста по-важно потребителите да имат знанията и да задават верните въпроси. През последните 15 години, в които работя като проектант в България проследявам измененията и подобренията в строителните стандарти, само че бих споделил, че има пространство за развиване.

Преди време стигнах до заключението, че с цел да влияем върху построената среда, като консуматори ние би трябвало да дефинираме дневния ред. Един бизнесмен, като всеки инвестиращ, се преценява с условията на пазара, с цел да бъде сполучлив. Много от подобренията от последните 10 години са подбудени точно от крайния консуматор.

Късметлия съм да бъда част от група експерти, които постоянно се срещат, с цел да разискват по какъв начин правилата на устойчивостта могат да станат по-достъпни за всички. В момента създаваме система, чиято цел ще е да даде на всеки цялата информация за една вярна оценка на парцел. Основният ни претекст е да подобрим построената среда, като повишим знанията за устойчивостта. Това ще разреши смяна в потребителските търсения и надлежно ще способства за по-добра градска среда и местоживеене.
Stephen George International е интернационалният бранд на Stephen George and Partners – една от водещите архитектурни практики във Англия. Създаден през 2009 година в София, той разполага с екип от над 40 архитекти, инженери и дизайнери и лично портфолио от разнородни планове - от логистични бази, през жилищно строителство до огромни офис центрове и градоустройство в Европа, Русия, Близкия и Далечния изток.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР