120-годишните чинари до пл. Велбъжд“ в Кюстендил се профилактират от

...
120-годишните чинари до пл. Велбъжд“ в Кюстендил се профилактират от
Коментари Харесай

Режат профилактично клони на вековни чинари в Кюстендил

120-годишните чинари до пл. „ Велбъжд “ в Кюстендил се профилактират от нает от Общината екип арбористи, експерти по установяване положението на дърветата.

Чинарите са в пространството на амфитеатър „ Арката “, който се реновира.

Природозащитници и еколози алармират, че чинарите, високи до 20 метра, ще бъдат отрязани или брутално окастрени поради дейностите по реновирането на амфитеатър „ Арката “. Опасенията им са неоснователни.

След направена експертиза клони от чинарите ще бъдат отрязани, част от листната им маса се лишава, само че това няма да навреди на положението им, сподели Максим Янев – ландшафтен проектант, специалист по дърветата, началник на екипа.

„ Бяха тествани както външните белези на дърветата, по този начин беше и сканирано вътрешното положение на дървесината. Бяха регистрирани промени в стабилността, за жалост. Дълго време не са претърпели резитби, които да насочат развиването им, тъй че към ден сегашен ще се опитаме да поправяме някои от тези товари, които са разпределени. Манипулациите, които ще бъдат осъществени в идните дни, ще имат за цел тъкмо това нещо да го поправят “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР