120 години от Илинденско-Преображенското въстание бяха отбелязани на историческата местност

...
120 години от Илинденско-Преображенското въстание бяха отбелязани на историческата местност
Коментари Харесай

Отбелязахме 120 години от Илинденско-Преображенското въстание на Петрова нива

120 години от Илинденско-Преображенското въстание бяха маркирани на историческата околност Петрова равнища в Странджа. Именно там през юли 1903 година Одринският революционен окръг на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, взима решение за оповестяване на въстанието в Одринска Тракия.



Въстанието в региона е оповестено на 19 август, Преображение по остарял жанр 1903 година и след 26 дни е грубо потушено.

По традиция под патронажа на президента на Петрова равнища се организира Националния възпоменателен събор и заря инспекция. В обръщението си президентът означи, че осъзнатата всеотдайност на героите от Илинден и Преображение е изборът на достойните да живеем като един народ в общо, свободно и без значение родно място.



" Всяка замяна или всяко манипулиране на историческите обстоятелства и прекрояване на нашите празници и обичаи непроменяемо води към обърканост. Потомците на въстаниците, които през днешния ден изпълват Петрова равнища сте най-правдивата мяра за родолюбие и поръчител против всеки опит за замяна на нашата история. Вярвам, че възприятието за независимост, правдивост и достолепие, което носиха преображенци от 1903 година, през днешния ден живее във всички българи ", сподели Радев.

Снимки: Българска телеграфна агенция





















Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР