120 години Алианс Франсез в БългарияТази година е не само

...
120 години Алианс Франсез в БългарияТази година е не само
Коментари Харесай

Март – месец на френския и още нещо

120 години Алианс Франсез в България

Тази година е освен годината на Олимпийските игри в Париж, само че също по този начин и годината на XIX-тата Международна среща на върха по въпросите на Франкофонията, която ще се организира във Франция на 4 и 5 октомври в Сите Интернасионал на Вийер Котре, северна Франция. Ще вземат участие 88 страни членки на Международната организация за Франкофония, а десетдневния Фестивал ще е под мотото „ Да преобразим света ”.

През месец  март годишно се празнува гласът на културното разнообразие, което съставлява една самобитна постоянна среща  на влюбените във френската тирада, както във Франция, по този начин и в чужбина. 75 страни и държавни управления са част от интернационалната организация на франкофонията – 890 млн. мъже и дами, разпределени на петте континента, или 13% от популацията на света приказва и споделя френския език и неговите полезности. България е член на това придвижване от 1993 година.

Годината ще мине и под знака на 120 годишнината от основаването на Алианс Франсез в България, когато през далечната 1904 година отваря порти първият Френски Алианс в София, единствено към двадесет години след основаването на тази изключителна културно-образователна организация в Париж от велики френски интелектуалци. Сега Алианс Франсез е най-голямата културно-образователна мрежа в света със своите 829 Френски алианса в 135 страни.

През този месец се провеждат разнообразни културни и просветителни начинания, с които се празнува френския език. „ Седмицата на Френския език ” от 18 до 23 март дава опция да се означи неговото езиково благосъстояние. Една от главните задачи на Алианс Франсез, като интернационална франкофонска институция е да промотира френския език, правото на избор и мултилингвизма в интернационален мащаб ”, споделя неговият шеф, госпожа Теофана Брадинска-Ангелова.

В Пловдив Алианс Франсез ще организира „ Турнир по писане на къси разкази с непредвиден край ” на 21 и 23 март за възпитаници и студенти с квалификации ДЕЛФ  и ДАЛФ, както и за учащи на равнище B2 .

Заедно с това тече и усилена подготовка за идната Френска седмица,  в края на месец юни, когато ще се организира към този момент 21-вото  издание на Фестивала за френски шансони „ Златен ключ ” – Пловдив 2024. За това издание на Фестивала приготвяме два забележителни концерта, които ще бъдат още веднъж в огромната зрителна зала на ГДК «Борис Христов» с доста забавен фон, мултимедия и светлина и ще се излъчват в действително време по интернет, а ние се  надяваме, че  ще остават прелестен усет за всички фенове на френския шансон за цялото идно лято. Наш музикален парньор още веднъж е Арт Войс Център.

Благодарение на музикалния възпитател госпожа Румяна Иванова, през 2024 година, ще вземат присъединяване, както реализатори от Пловдив, по този начин и лауреати от разнообразни фестивали и състезания от цялата страна. По време на този 21-ви Фестивал ще бъде  представена международната, културно-образователна, стрийминг платформа TV5MONDE plus. Платформата е безвъзмездна и дава достъп до сериали, френски филми, игрални и документални, педагогичен пособия за преподаватели и курсисти.

Очакват ни доста и приятни изненади. Както е практиката по целия свят, обвързвана с този вид фестивали, по този начин и тук Община Пловдив е неизменим сътрудник при провеждането му, с което спомага за популяризирането и положителната реклама на град Пловдив и страната по света.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР