12 януари | 19:30 ч. | Софийска градска художествена галерия

...
12 януари | 19:30 ч. | Софийска градска художествена галерия
Коментари Харесай

Мирослава Кацарова с нова концертна програма, посветена на музика от черно-белите филми

12 януари | 19:30 ч. | Софийска градска художествена изложба
билети в мрежата на Eventim

PALOMA – нова концертна стратегия на Мирослава Кацарова
с
Мирослав Турийски - пиано и аранжименти
Младен Димитров - барабани
Александър Леков - бас
Струнен квартет Perfect Ивелина Христова и Диляна Давидова (цигулки), Мария Венкова (виола) и Антоанина Юрганджиева (виолончело)

През последните 10 години джаз певицата Мирослава Кацарова основава годишно по една нова концертна стратегия, която се отличава със характерен музикален материал, нова мелодичност, мощни, умни аранжименти, разказани истории. Paloma, както е заглавието на новата поредност от концерти, се появява след  Singin’n’Swingin’, Desafinado, April In Paris, Cinema, Blue Moon Songs Of Billie Holiday, The New Standards, Electronic Dreams, Bluetronic и „ Като в картина на Шагал “. Paloma, тъкмо като остарялата мексиканска ария. Една от обичаните версии на Мира Кацарова на тази ария е на Каетано Велосо. Особено значим акцент в този самобитен музикален, само че и кино роман, който следва в Пловдив и София ще бъде преработката на познатите остарели латино песни. Оркестрациите за струнния квартет са неконвенционални в благозвучие с типично джазовата рехармонизация, мощно подчертана от класическото джаз трио: пиано, бас, барабани.
С тези нови аранжименти на пианиста Мирослав Турийски изпратихме остарялата година в Пловдив и ще посрещаме новата година в София на 12 януари от 19:30 ч. в Софийска градска художествена изложба (билети в мрежата на Eventim).

„ Тиха и сладостна носталгия по черно-белите филми на XX век, по техния саундтрак и хармония, по наивните им, само че достоверни настроения – това е фокусът на новата ни концертна стратегия. Внимателно и с обич съм избрала музикални тематики, които ме показват и дават отговор на идеала ми за ария: мелодична, красива линия, със напълно втъкан текст в нея. В програмата съм подбрала песни с фини препратки към магическия натурализъм на латиноамериканската просвета като Cucurucucu Paloma, Samba de Bencao, Manha de Carnaval (Black Orpheus), Desafinado, Amapola, Mas Que Nada, Dindi и още други, множеството от тях свързани с филми. Миро Турийски е претворил остарелия музикален материал и преосмислил тематиките в него тъй че да звучи модернистично, само че и носталгично и с почитание към оригинала. “, споделя Мирослава Кацарова.

С нея на сцената ще бъдат още Мирослав Турийски (пиано), Младен Димитров (барабани), Александър Леков (бас) и струнен квартет Perfect – Ивелина Христова и Диляна Давидова (цигулки), Мария Венкова (виола) и Антоанина Юрганджиева (виолончело).  

С тези концерти Мирослава Кацарова отбелязва и още една годишнина – тази на 22-ия рожден ден на предаването ѝ по Jazz FM Radio – Desafinado.

Концертите се реализират с поддръжката на Министерство на културата.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР