12 Стоян Трошев е специалистът по бизнес частта, а Димитър

...
12 Стоян Трошев е специалистът по бизнес частта, а Димитър
Коментари Харесай

Врати, отворени за бизнес

12
Стоян Трошев е експертът по бизнес частта, а Димитър Димитров е техническият " мозък " на Secdoor

[Secdoor] 12
Компанията внася всичките над 200 детайла, а самите порти се асемблират по немска технология

[Secdoor] Още по тематиката
Бизнесът с очила за тонус на българската " Новалоджи "

Компанията на Александър Димитров и сръбските му сътрудници създава очилата Ayo за превъзмогване на часова разлика, възстановяване на съня или за енергизиране
8 апр 2018
Платформата, която среща IT фирмите с програмистите

Sloth.Works на Maj.io оказва помощ на софтуерните компании и евентуалните претенденти за работа да се открият по-лесно и бързо
30 мар 2018
100% естествен бизнес

Три години след старта си " Сапунена работилница " към този момент създава 40 продукта и чака през 2018 година да реализира 250 хиляди лева доходи
23 мар 2018 Сега двамата бизнесмени стартират да построяват нов цех за 5 млн. лева край Пловдив, който ще е с най-малко двойно по-голям потенциал от в този момент работещия. За себе си споделят, че са първо потомство мениджъри. " Нашите татковци и дядовци не са били предприемачи и трябваше да учим всичко сами. " Когато през 1997 година Димитър Димитров внася и инсталира първата си индустриална врата от Холандия, начинанието наподобява по-скоро като търсене на прехранване след най-тежката рецесия на прехода. Началото не е леко - бизнесът минава през серия триумфи и неуспехи, през няколко разнообразни компании и действия, а в това време към него се причислява и по-малкият брат - Стоян Трошев. Според двамата обаче през днешния ден Secdoor е най-големият производител на секционни порти (направени от обособени секции, които се движат нагоре и се плъзгат под тавана) в България, а продажбите нарастват приблизително с по 20% през последните години до към 4 млн. лева за 2017 година Затова сдружението " СИД Ентърпрайз ", което държи комерсиалната марка, приготвя построяването на по-голям цех, който да поеме растежа в страната, както и мощното търсене на новите пазари в Азия.

Технология на производството

Компанията създава разнообразни типове секционни порти, като 70% от производството са за промишлеността. " На процедура изпълняваме всичко, което се отваря в един цех или логистичен център - входови, пожароустойчиви, бързи порти и други ", споделя Димитров. Сред клиентите са както дребни, по този начин и огромни компании като " Кока-кола ", " Девин ", " Монбат ", " Джъмбо ", множеството вносители на коли и така нататък Останалата част от продукцията са гаражни и портални порти за дома.

Димитров стартира бизнеса с импорт на подготвени порти от Холандия, само че няколко години по-късно прави цех в Пловдив, където и до през днешния ден се намира производството. Компанията внася всичките над 200 детайла (основно от Холандия и Германия), а самите порти се асемблират по немска технология. " Производството ни не е серийно, за всеки клиент вратата е самостоятелна ", изяснява Трошев. През годините братята са опитвали да създават съставените елементи сами, само че начинанието не се е оказало рентабилно. " Първо, доста мъчно можем да реализираме цената, която получаваме от доставчиците си, тъй като те създават милиарди бройки, а тук няма такова ползване. Освен това качеството им е доста по-добро ", споделя Димитров и прибавя: " Разбира се, ние сме един от най-големите им клиенти на Балканите и по тази причина купуваме много по-евтино. "

Цените варират в необятен диапазон, като една врата Secdoor може да коства от 1000 до 10 хиляди лева и даже повече в промишлеността, изключително за огромни уреди като пристанища и жп гари. Досега компанията има над 20 хиляди порти в страната, настрана продава на компании, които ги инсталират в Западна Европа (Белгия, Франция, Италия и др.).

За маркетинга си компанията разчита значително на рекомендациите от удовлетворени клиенти. " През годините сме си построили име, а и браншът е стеснен и се познаваме ", споделя Трошев. Рекламата минава главно през интернет, въпреки че през годините вратите са се появявали също в списания, вестници и по билбордове.

Проблем и решение посредством произвеждане

Историята на компанията стартира преди 20 години, когато Димитров се среща с холандска компания, която създава секционни порти. " Тогава никой не беше виждал такива порти и взех решение да внеса и инсталирам на няколко обекта ", споделя той. Много бързо обаче той се сблъсква с главния проблем на този метод на работа. " На един от първите ни клиенти камион удари вратата и трябваше да я сервизирам. Чаках три месеца компанията производител да ми изпрати аварийните елементи, цената беше по-висока, в сравнение с самата врата и разбрах, че по този начин няма да стане ", изяснява Димитров. Започва да търси информация за производството, изкарва няколко месеца на образование в белгийска компания и най-после стартира да асемблира вратите в България.

Този модел съгласно него е и главното конкурентно преимущество на компанията - това, че може да създаде всяка врата тъкмо по мярка на клиента, за доста къс период и на много добра цена и най-важното - да обезпечи следващ сервиз и поддръжка. " Имаме всички аварийни елементи в наличност и каквото и да се случи на вашата врата, можем да я сменим още на следващия ден ", споделя той.

Партньори в рецесия

" СИД Ентърпрайз ", която предлага вратите и държи комерсиалната марка Secdoor, е основана през 2012 година и е благосъстоятелност на Стоян Трошев, само че през годините бизнесът е минал през разнообразни компании и трансформации. По-големият брат стартира през 1997 година като едноличен търговец с " Димитър Димитров - Ди Ди Ес - Индустри ", като предлага доставка и монтаж на секционни гаражни и индустриални порти. Четири години по-късно с още двама сътрудници той основава " Секдоор " - първата компания за произвеждане на порти в България, като към активността на сдружението през 2004 година прибавят строителство на индустриални и промишлени здания. Допълнителният бизнес по-късно е обособен в независимо сдружение - " Стряма строй ", което обаче банкрутира поради рецесията. Не работи към този момент и " Секдоор ", както и още няколко свързани сдружения, в които е бил разпределен бизнесът по време на взрива. Заради рецесията и срутва в строителството компликациите са от всевъзможен жанр - даже и запор, само че хубавичко част с вратите оцелява.

Двамата братя усещат идната рецесия при посещаване в Съединени американски щати през 2008 година " Макар че всички твърдяха, че тя няма да стигне до България, ние знаехме, че щом кацнем, би трябвало да вземем ограничения ", споделя Димитров. Това включва доста ограничавания, понижаване на разноските, орязване на вложения и реклами, само че след две години компанията стартира още веднъж да пораства. Това, което доста й оказва помощ, са постоянните връзки с сътрудниците и доставчиците. " Те ни се довериха, помогнаха ни и това им се връща като дял, тъй като ние несъмнено сме минали големите равнища на взрива отпреди рецесията като произвеждане ", споделя Трошев.

Бизнесът в този момент се води от " СИД Ентърпрайз ", която през последните години регистрира двуцифрен растеж. За 2016 година компанията има малко под 3 млн. лева чисти доходи от продажби, което е с 30% повече от миналата година, а по думите на Трошев оборотът за 2017 година се чака да е към 4 млн. лева Основната част от продажбите са в България, а към 10% от продукцията се изнасят. " Намеренията ни са да достигнем 30%, като сме се насочили към Близкия изток, някогашните руски републики, Виетнам, Индия и африканските страни. Тези пазари към момента са забавни за нас, европейските производители ", споделя Димитров.

Ще строим цех

Потенциалът на новите пазари и растящите продажби в страната са повода двамата бизнесмени да се решат на идната стъпка - създаване на по-голямо дружество и разширение на производството. " През последните две-три години работим на оптимален потенциал и физически към този момент не можем да поемем поръчките ", споделя Трошев.

Новият цех още веднъж ще бъде в региона на Пловдив, само че на различен терен, тъй като на настоящето място няма опция за уголемение. Справка в Имотния указател демонстрира, че предходната есен " СИД Ентърпрайз " е купила терен от 7.5 дка в община Марица за 100 хиляди лева По думите на Димитров парцелът е обезпечен с пътища, газ, вода и така нататък и строителството скоро ще стартира.

Предвижда се потенциалът да нарасне доста - от близо 3000 порти годишно сега до 7-10 хиляди порти, а общата повърхност на предприятието ще бъде 4500 кв.м. Проектът ще бъде изпълнен на три стадия, като първият ще проработи до една година. Инвестицията в него се прави оценка на 3 млн. лева, а целият план ще бъде към 5 млн. лева " Плановете ни са да го финансираме със лични средства, ще се опитаме да употребяваме и европрограми за оборудването ", сподели Димитров. Целта е огромна част от производството да бъде автоматизирано и по тази причина компанията чака към заетите сега 40 души да наеме още към 20 служащи.

Причината " СИД Ентърпрайз " още веднъж да избере Пловдив за инвестицията си макар острия дефицит на работна ръка, са точно сегашните служащи. " Те са от там, множеството са с нас още от началото и опитът и познанията, които имат, са скъпи ", споделя Трошев. По думите му Пловдив е доста комфортен и като транспортен кулоар - новият цех ще бъде на 500 метра от автомагистралата, а това е доста значимо за износа към новите пазари, защото продукцията минава през Турция.

Освен новият цех в Пловдив през идната година компанията възнамерява да построи и шоурум в София, където да може да демонстрира продукцията си. " Преди рецесията участвахме във всяко издание на Пловдивския панаир. За страдание през годините панаирът се унищожи и сега нямаме място, където да покажем продуктите си ", изяснява Трошев. Q&A

Как успявате да си намерите служащи в регион като Пловдив?

Димитър Димитров: Много е мъчно. Брутните заплатите при нас са от 1000 до 2500 лева и даже освен това състояние не можем да намерим служащи. В момента наемаме хора от други общини, осигуряваме им жилища в Пловдив. Хубавото е, че имаме две момчета, които пробваха да работят в чужбина и се върнаха при нас, тъй като видяха, че финансовият резултат там не е по-различен, а тук са си при фамилиите, живеят в жилищата си.

Какъв съвет бихте дали на започващите бизнесмени?

Стоян Трошев: Човек, който стартира да се занимава с бизнес в България, би трябвало да схваща от безусловно всичко - от финанси, от техническата част на това, което се прави, от човешки запаси, от счетоводство и така нататък Трябва да е мултифункционален.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР