12 организации излизат с обща позиция по проблема с моторните

...
12 организации излизат с обща позиция по проблема с моторните
Коментари Харесай

12 организации търсят решение на проблема с моторните шейни в планините

12 организации излизат с обща позиция по казуса с моторните шейни в планините. Тази седмица представителите на планинарската общественост у нас ще търсят оптималната поддръжка на настояванията си, а след това ще изпратят позицията до отрасловите институции - Министерство на околната среда и водите, Министерство на туризма и ръководещите предпазените територии в България.
Сред организациите са Асоциация “Планини и хора ”, Българската федерация по катерене и алпинизъм, Българската асоциация по ски свободен и рисков жанр, Българската асоциация по различен туризъм, Българска скайрънинг федерация, туроператори, спортни клубове.
" Надяваме се това да е стъпка в посока към законово решение и ефикасен надзор, тъй като от чисто екологичен казусът стартира да се трансформира в обществен ", споделя един от създателите на позицията, планинският лидер Любомир Грънчаров.   Следи от шейни

След репортажа, който излъчихме преди две седмици (можете да го чуете ), за моторните шейни, ръководени в нарушаване в националните паркове, получихме редица сигнали от възмутени слушатели, срещали се нееднократно с тези транспортни средства в планините. От институциите обаче не пожелаха повече да разясняват тематиката. А, съгласно наши слушатели,  случаите зачестяват . Всеизвестно е, че моторните шейни, АТВ-тата и моторите се движат свободно там, където е неразрешено, там, където дивите животни живеят, и там, където туристите изилизат, с цел да се любуват на мира измежду природата. 
Петя Колчева е първата българка, изкачила Еверест и първата българка, изкачила 7-те континентални първенци, множеството - със брачна половинка си Камен Колчев. Миналата година двамата попадат в конфликтна обстановка с водачи на моторни шейни в Рила. Няколко шейни стартират да преследват Камен Колчев, да се пробват да му чупят ските и да го заплашват със разпра , откакто той им прави забележка (на някои от шейните родителите са качили малолетните си деца) и им припомня, че в националния парк карането на моторни шейни е неразрешено. Семейството подава сигнал на телефон 112, от там ги свързват с полицията в Самоков, откъдето дават обещание да насочат предизвестие на водача на един от сниманите от Камен Колчев джипове. Години наред преди този случай, а и по-късно, фамилията става очевидец на редица нарушавания, осъществявани от моторни шейни в националните паркове. 
 Снимката, снимана от Камен Колчев
Огнян Кузманов, планински избавител към отряд " Осогово ", Кюстендил, отбелязва, че през последните години се усилва броят на моторните шейни там, въпреки в Осоговската планина това да не е неразрешено. Само в Кюстендил към този момент има 17 частни шейни, чиито притежатели, за многообразие, отскачат и до националните паркове.
Лъчезар Станчев, непринуден планински избавител към отряд " София " (база " Алеко " ) споделя, че съвсем няма излизане в планината, без да засече моторни шейни. Последният случай е от предишния петък, 26 март, когато вижда няколко да навлизат в зони с най-висока отбрана на Витоша.
Трябва да се ускори публичният напън , с цел да се вземат по-крути ограничения - счита Алекс Дунчев, шеф на ЮЗДП, който от години работи за решение на казуса. Според него има няколко нужни стъпки: да се вкара регистрационен режим за тези моторни транспортни средства; да се направи по-добро зониране най-много на предпазените територии, което да направи контрола по-лесен, и страната да влезе в ролята си на собственик на горите и предпазените територии. Институциите са инертни, когато няма политически интерес, по тази причина е значимо да има публичен напън, сигнали и искане тези проблеми да бъдат решени, тъй като единствено тогава институциите ще проработят, акцентира Алекс Дунчев.Репортаж по тематиката можете да чуете в звуковия файл нагоре. Снимките са предоставени на БНР от наши слушатели.---Новините следете в рубриката .
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР