12 Към момента новите кредити за бизнеса се отпускат при

...
12 Към момента новите кредити за бизнеса се отпускат при
Коментари Харесай

Банкери: Секторът е в най-доброто си състояние от 10 години

12
Към момента новите заеми за бизнеса се отпускат при лихви към 3%, а за положителните компании банките доста мъчно съумяват да договорят даже и 2%, сподели Петър Андронов, ръководител на управителния съвет на Асоциацията на банките в България (АББ) и основен изпълнителен шеф на ОББ и Сибанк

12
Нина Стоянова, подуправител на Българска народна банка, ръководство " Банково "

Необслужваните заеми ще понижават.
Още по тематиката
Има сигнали за " нагряване " на стопанската система

Спадът на лихвите по депозити е завършил, като понижението е достигнало своя лимит, показаха от Асоциацията на банките в България
16 ное 2017
Средната рента за пазара по жилищните заеми в левове към този момент е под 4%

Реалните предложения на банките преобладаващо са с лихви сред 3 и 4 на 100
30 окт 2017
Банките са засилили кредитирането на бизнеса

Обемът на просрочията продължава да понижава през септември
24 окт 2017
Краят на лихвопада

Вече трети месец равнището на лихвите по депозитите остава непроменено
6 окт 2017
Новата цифрова ера на платежния контрол

Иновациите и размерите на електронната търговия постановиха пренаписването на законите в Европейски Съюз и в България
11 авг 2017
Тенденцията на ниски лихви в България може да се обърне

Ако цената на парите в еврозоната стартира да се усилва, това ще се придвижи и в България
15 мар 2017
Икономическата среда не разрешава на банките да кредитират по-рисково

Подготвяните следващата година промени в регулациите ще ангажират огромна част от капитала на институциите
24 ное 2016
Банките ще дават по-изгодни заеми за компании за 600 млн. евро

От есента над 3000 компании ще могат да получат финансиране против поети гаранции по еврофондовете
6 мар 2016 Вероятно през 2018 година лихвените проценти няма да се повишават, кредитирането има всички изгледи да продължи да пораства до равнища, които се смятат за здравословни, а качеството на банковите портфейли ще се усъвършенства още. Около тези заключения се сплотиха висши банкови мениджъри по време на годишната конференция " Банките и бизнесът ", проведена от " Капитал ".

Банковата система е в най-хубавата си кондиция от 10 години, секторът пораства сходно на Брутният вътрешен продукт на страната и на процедура това, което чакахме толкоз дълго време, се случва – банковият портфейл нараства по едно и също време с огромното преструктуриране в него и чистенето на неприятни заеми, уточни Петър Андронов, ръководител на управителния съвет на Асоциацията на банките в България (АББ) и основен изпълнителен шеф на ОББ и Сибанк. Същевременно и рецесията от 2014 година (затварянето на КТБ – бел. ред.) все по-малко се усеща или по-скоро към този момент не е проблем на финансите на страната и на банките, сподели Левон Хампарцумян, член на УС на АББ и основен изпълнителен шеф на Уникредит Булбанк. По думите му отминаващата година е " една хубава година и имаме всички предпоставки за идната да бъде добра ".

Предизвикателства

По-дългосрочна прогноза за придвижването на лихвите не може да се прави занапред, покачването ще се случва, само че не би могло да се каже по кое време тъкмо. Факторите са доста, като един от тях е политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ). Но сигналите от там са, че даже и при 2% инфлация лихвените равнища ще останат без смяна, разясниха банкерите. Към момента новите заеми за бизнеса се отпускат при лихви към 3%, а за положителните компании банките доста мъчно съумяват да договорят даже и 2%, сподели Петър Андронов. Според него растежът на новите заеми в портфейлите на банките към този момент е изразителен и не е прикриван от изчистените и продадени заеми, като прогнозите за идната година са за нарастване от към 5%. Въпреки всички регулации, които се струпват върху банковия бранш, той е подготвен да финансира растежа на кредитирането, безапелационни са банкерите. Петър Андронов маркира и една от значимите групи ограничения, които регулаторите готвят – новият интернационален счетоводен стандарт за отчетност 9 (нови правила за провизиране – бел. ред.) и новите стандарти за необслужваните заеми, подготвяни от ЕЦБ, които Българска народна банка ще приспособява и приложи и за българския банков бранш. Тези и още няколко регулаторни рамки уточни и Петя Димитрова, основен изпълнителен шеф на Пощенска банка, като утежняващи положителната среда в бранша, поради че те непосредствено ще натежат на капитала на банките, ангажирайки средства за покриване на новите условия.

Банките непрекъснато чистим заеми, сподели още Андронов. Това води до непрекъснато понижение на необслужваните заеми, като наклонността демонстрира, че до една-две години делът им ще бъде едноцифрен. По-бавно се случва този развой при фирмените заеми и към момента делът на необслужваните при тях е висок, уточни той.

Лихвите - не дали, а по кое време и по какъв начин

В момента лихвените равнища са мощно подценени и това по-скоро е моментна обстановка, а не естественото равновесно положение на пазара, разяснява Добромир Добрев, зам.-председател на управителния съвет на Райфайзенбанк, по време на дискусионния панел за кредитирането в границите на конференцията. Според него тематиката не е дали лихвите ще порастват, а по кое време и по какъв начин това ще се случва. А покачването ще стартира не по-рано от края на идната година. Що се отнася до това по какъв начин, Добрев уточни, че ще бъде с мудни и постепенни крачки, а не с шокови придвижвания. Според Крум Алексиев, шеф " Корпоративни клиенти " в Уникредит Булбанк, покачването на лихвите ще бъде по-скоро развой на нормализация, защото сега са негативни. И неговото мнение е, че тази нормализация ще бъде плавна и няма да е препъникамък пред бизнеса и неговите вложения.

Добромир Добрев уточни още, че при по-детайлен разбор се вижда, че стопанската система в този момент пораства поради вътрешното ползване и експорта, а не вследствие на вложенията. По думите му е нужна капиталова интензивност на бизнеса, с цел да се усъвършенства конкурентоспособността му. В момента банките са последната спънка пред бизнеса и желанието му за вложения, защото те имат предпочитание и ликвидност да кредитират на исторически ниски равнища. И Кирил Величков, шеф " Европейски планове и финансови институции " в Сибанк и ОББ, уточни, че на пазара доминира търсенето на оборотно кредитиране, а секторите, които се интересуват от него, са земеделие, хранително-вкусова индустрия и експортно насочени компании. Според Крум Алексиев упованията са, че фирмите ще търсят капиталови заеми за развиване на индустриалните си технологии.

От грантове към гаранционни схеми

Като спомагателна опция за бизнеса бяха посочени финансовите принадлежности като гаранционните схеми COSME и " ИноФин " по проекта " Юнкер ". Според Кирил Величков има ясна наклонност на нарастване на финансовите принадлежности за сметка на грантовете. За тези принадлежности обаче е належащо опростяване, изключително във връзка с отчетността на банките, процедурите за кандидатстване и утвърждение, както за банките, по този начин и за клиентите, показаха Кирил Величков и Крум Алексиев. Изясняване на това по какъв начин може да се комбинират финансови принадлежности с грантове и по-големи благоприятни условия за използването им от междинни и по-големи корпоративни клиенти е другото, което би могло да се усъвършенства.

Според Добромир Добрев грантовите схеми изкривяват стопанската система, защото може да се сравнят с настояща инжекция, канализират стопанската система в избрани браншове, до момента в който при гаранционните схеми фирмите създават поради по-добра възвращаемост, а не за покриване на избран грант.
Акценти от Българска народна банка

До края на 2018 година банките и финансовите институции ще могат да подават и получават данни към и от Централния кредитен указател за лица, които са съдлъжници, поръчители и авалисти по предоставени заеми, заяви Нина Стоянова, подуправител на Българска народна банка, ръководство " Банково ", при разкриване на конференцията " Банките и бизнесът ". По думите й Българска народна банка чака " това да способства за по-ефективно и задълбочено осъществяване на оценка и разбор на кредитоспособността на клиентите на банките и финансовите институции ".
Сред другите акценти в активността на ръководство " Банково " са създаването през 2018 година на актуализации в осведомителната система на " Регистър на банковите сметки и сейфове " за подаване на данни за съществуване на запор по банкови сметки, както и за разширение на информацията за сметките на бюджетните организации.
Предстояща иновация в областта на дребните заплащания е планът за така наречен незабавни заплащания (instant paуments), сподели още Нина Стоянова. При тях процесът от иницииране на заплащането от наредителя до приемане на средствата по сметката на получателя ще се прави в границите на най-много 20 секунди. Има решение на ЕЦБ за осъществяване на услугата, като съгласно изследване на Българска народна банка доста от банките в страната показват предпочитание да употребяват тази услуга при стартирането ѝ през ноември 2018 година или на по-късен стадий.
Сред огромните тематики в бранша е и новият Закон за платежните услуги и платежните системи, който е в развой на разглеждане на първо четене от съответните комисии в Народното събрание. ЕИФ в цифри

Близо 4000 заема за над 600 млн. евро са предоставени към края на септември 2017 година за България по гаранционните схеми COSME и " ИноФин ", уточни Христо Стоянов, представител за България на Европейския капиталов фонд (ЕИФ). По думите му общият размер на подкрепените с гаранционни схеми заеми се чака за тази година да доближи размера на JEREMIE за четирите години на деяние. Над 50% от портфейла по " ИноФин " към този момент е разпределен, сподели още той. За 2018 година се чака ресурсът по двете схеми да бъде за над 500 млн. евро, като евентуално ще има нови гаранционни съглашения по тях.
За 2016 година ЕИФ има инвестиции за 9.5 милиарда евро под формата на разнообразни финансови принадлежности в Европа, което е мобилизирало кредитен запас от банките за 42.7 милиарда евро, уточни още Христо Стоянов. Само финансирането по гаранционни схеми за Европейски Съюз и България е за над 6 милиарда евро, като тези размери се планува да останат и за идващите две години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР