12 Евроскептичната Лига на Матео Салвини иска намаляване на данъците,

...
12 Евроскептичната Лига на Матео Салвини иска намаляване на данъците,
Коментари Харесай

Диагноза: Болният човек на Европа

12
Евроскептичната " Лига " на Матео Салвини желае понижаване на налозите, което Италия мъчно може да си разреши

12
Популисткото придвижване " 5 звезди " на Луиджи ди Майо дава обещание да усили разноските

Още по тематиката
Ще ръководи ли популизмът в Италия?

Популистите " Северна лига " и Движение " 5 звезди " могат да сключат коалиция, като изключат Силвио Берлускони от сметките
27 мар 2018
Много звезди и малко фантазии в Рим

Популисти, радикали и Силвио Берлускони се борят за властта. Нито една от тези конфигурации няма необикновен късмет да реши множеството дълготрайни проблеми на Италия
2 мар 2018
Стари муцуни, популисти и евроскептици

Несигурните италиански избори още веднъж ще изправят на нокти Европейски Съюз
11 яну 2018 Двете партии в оформилата се коалиция са срещу бюджетните рестрикции на Европейски Съюз, а осъществяването на стратегиите им би коствало милиарди евро. Италия има незабавна потребност от промени. Но няма изгледи да се снабди с държавно управление, което да ги направи. " Ако нещо се случи в Европа, Гърция ще бъде посред всичко това още веднъж. Но самата Гърция няма да бъде най-големият проблем в Европейски Съюз, а ще бъде Италия. Държавният й дълг е 135% от Брутният вътрешен продукт – тъкмо процентът, когато започнахме да спасяваме Атина. " Това предвижда икономистът Маркъс Уил от St. Gallen University в изявление за CNN Money. И добавя, че комбинацията от стопански и политически усложнения на страната се трансформира във все по-голямо задължение за Брюксел.

Очерталото се държавно управление сред популисткото придвижване " 5 звезди " на Луиджи ди Майо и евроскептичната " Лига " на Матео Салвини прави картината още по-мрачна. Двете обединения организират едноседмични диалози за да сформират коалиция и да сложат завършек на продължителния политически блокаж след неубедителните избори на 4 март в Италия. Но както обобщава Politico, новият кабинет има капацитета да " взриви Европа такава, каквато я познаваме ".

Рецепта за неуспех

Проф. Уил показва, че Рим не е употребявал последните години, с цел да се реформира значително: " Страната има най-слабия напредък в еврозоната, има проблем с заемите, има проблем с банковата система и в този момент има огромен политически проблем. "

Движение " 5 звезди " дава обещание да усили разноските и да приключи въведената преди няколко години пенсионна промяна. " Лига " също желае анулирането й, както и понижаване на налозите, до момента в който в същото време се заиграва с концепцията за напускането на еврото. И двете партии са срещу бюджетните рестрикции на Европейски Съюз, а осъществяването на стратегиите им би коствало милиарди евро. По време на предизборните си акции всички съществени обединения опитваха да завоюват гласове с великодушни обещания, което принуди президента Серджо Матарела да ги призове за " реалистични оферти " за решение на проблемите на страната.

" Икономическите последствия могат да бъдат дълбоки. Заради високия държавен дълг италианските обществени финанси са рискови. Ако пазарите стартират да слагат под подозрение тяхната резистентност, обстановката бързо ще излезе отвън надзор. Затова няма подозрение, че Европейски Съюз ще упорства за фискална дисциплинираност ", написа в разбор за Project Syndicate Жан Пизани-Фери, професор в Hertie School of Governance (Берлин) и Sciences Po (Париж). Той изяснява, че същината на проблемите на страната е, че е наследила прекомерно високи равнища на дълга от 80-те години на предишния век и не е отбелязала значителен стопански растеж от две десетилетия насам. А по този начин е мъчно да се понижи дългът.

Според Пизани-Фери от първостепенно значение е да се съживи растежът. Това обаче не може да бъде реализирано посредством разхлабване на обществените разноски, защото стагнацията не се дължи на едва търсене. Същото демонстрира и отчет на Bank of Italy, съгласно който продуктивността на Италия буди съществено терзание. През последните две десетилетия индикаторът " продуктивност на чиновник " се е свивал с 0.1% на година, спрямо растеж от 0.6% в Испания, 0.7% в Германия и 0.8% във Франция.

Картината се добавя от още един притеснителен факт – популацията в работна възраст, което сега е на същите равнища като в края на 80-те години на предишния век, ще понижава с 0.5-1% годишно през идващите години. Така изплащането на дълга ще зависи от все по-малка работна мощ, която ще се свие още повече при вероятно намаление на пенсионната възраст.

Ето за какво е неотложно да се подтиква продуктивността, като икономическите политики би трябвало да са ориентирани към понижаване на пропастта сред по-големите компании, чиито достижения дават отговор на тези на техните немски и френски съперници, и по-малките компании, в които продуктивността е на половина. Италианските икономисти Бруно Пелегрино от University of California, Los Angeles и Луиджи Зингалес от University of Chicago изследват този феномен. В отчета си " Диагностициране на италианската болест " те обръщат внимание на фамилното ръководство на по-малките компании и на наклонността да се избират и възнаграждават чиновници въз основата на тяхната преданост вместо на заслуги. Двамата икономисти стигат до заключението, че точно това е в основата на стагнацията, а не някакви интернационалните търговски трендове.

Откъде ще дойдат парите

Следващото италианско държавно управление би трябвало да сложи нуждата от политики, насърчаващи растежа и продуктивността, в центъра на тактиката си. Но има съществени подозрения, че обединението сред придвижване " 5 звезди " и " Лига " ще реализира нещо сходно. " Изгледите за държавно управление на две евроскептични партии основават неустановеност. Инвеститорите може да нямат доверие в такова ръководство и да се опасяват, че дългът ще се повиши ", твърди пред Reuters Винченцо Лонго, анализатор от IG Markets.

Едно от първите неща, за които двете обединения се договориха, бе да анулират пенсионната промяна от 2011 година, вдигаща възрастта за пенсиониране, въпреки икономистите да считат, че това ще коства 20 милиарда евро на година. Що се отнася до останалите планувани политики – минималният повсеместен приход за две години за безработни ще коства 17 милиарда евро, а плоският налог ще понижи данъчните доходи с 80 милиарда евро годишно. Според изтекла чернова на съдружната стратегия придвижване " 5 звезди " и " Лига " възнамеряват да изискат от ЕЦБ да опрости 250 милиарда евро италиански дълг, който централната банка на еврозоната е изкупила по време на програмата си за количествено облекчение. По-късно обаче от " Лига " отхвърлиха това да влиза в формалната държавна стратегия.

Президентът Матарела даде да се разбере, че е срещу борба с Брюксел. " Да мислим, че някой може да се оправи самичък в Европа, значи да лъжем хората ", разяснява той. Само че италианците явно към този момент не харесват Европейски Съюз и гласоподаваха по този начин, че за първи път една от неговите шест страни основателки е на път да се снабди с евроскептично държавно управление. Италианските избори са следващият сигнален сигнал за Европейски Съюз и демонстрират дълбока рецесия както в обществото, по този начин и в политическата система в страната. Посланието е ясно – или Европа ще успее да се преориентира към напредък, обществено приобщаване и отбрана на жителите, или националистическата вълна и анти-ЕС настроенията ще подкопаят самите основи на интеграцията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР