12 души от ферибота, който се запали в Йонийско море,

...
12 души от ферибота, който се запали в Йонийско море,
Коментари Харесай

Българите от ферибота: 7 в неизвестност, има съмнения за още двама

12 души от ферибота, който се възпламени в Йонийско море, остават в неопределеност.

Седем от тях са с доказано българско поданство, има подозрения за още двама, само че към момента не е изяснена тяхната народност.

Това заяви на брифинг в събота заран зам. външната министърка Велислава Петрова.

Сънародниците ни са евакуирани и са настанени в хотели на остров Корфу. Консулът ни в Солун ги е посетил, на всички са обезпечени храна и питиета.

Двама са в лечебно заведение, единият е с доста ниска сатурация и е интубиран, другият е в устойчиво положение. 

От Министерство на външните работи прецизираха, че се оказва цялостно подпомагане за завръщането на българите в страната, някои от тях са без никакви документи.

Българското държавно управление провежда щаб, който е в съгласуваност с гръцките управляващи и непрекъснато следи информацията по отношение на случая с пожар на ферибот в Йонийско море, заяви в петък вечер министър-председателят Кирил Петков. 

Дипломатическото ни посланичество в Атина е в непрекъсната връзка с гръцките управляващи и оказва нужното подпомагане на нашите сънародници. В Генералното консулство в Солун е обезпечено непрекъснато дежурство, като сънародниците ни могат да се свържат на следните телефони: +302310829210105, +30 2310 869 510.

„ Поддържаме контакт с компанията притежател на плавателния съд. От там оповестиха, че избавените ще бъдат извозени ”, сподели  Радостин Вакин, консулът ни в Солун. 

„ Не можах да се кача на палубата при другите. Останах изолиран на третия етаж. Единственият вид беше да скоча във водата. Взех един избавителен пояс, завързах го и започнах да се спускам. В един миг въжето се заплете и увиснах. В това време пристигна избавителната лодка. Сетих се, че имам нож и скъсах въжето. Паднах във водата и по-късно ме избавиха ”,  описа един от българските водачи на кораба пред Нова тв .

Фериботът „ Юрофери Олимпия “ е отплавал в 1:30 ч. през нощта от пристанището в Игуменица с дестинация Италия. Сигналът за пожар е подаден в 4:18 ч. Обявена е евакуация на пасажерите, която е почнала в 5:14 ч. Според формалните данни са избавени 278 души от общо 290, пътували с ферибота. Спасени бяха и двама пасажери, блокирани в гараж на горящия ферибот, единият от които е българин.  
 
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР