116 преписки с висок обществен интерес и засягащи хора от

...
116 преписки с висок обществен интерес и засягащи хора от
Коментари Харесай

МВР огласи 116 знакови казуса, смачкани от прокуратурата

116 преписки с висок публичен интерес и засягащи хора от властта, които са потънали безследно в прокуратурата,. Вътрешният министър Бойко Рашков от дълго време повтаря, че прокуратурата бездейства по значимите каузи, които Министерство на вътрешните работи й праща. Според него държавното обвиняване се ослушва дали по тези каузи няма да навреди на Иван Гешев или някогашните ръководещи и по тази причина ги държи на трупчета. Преди дни Рашков даде обещание описът с тези инспекции да бъде оповестен от Министерство на вътрешните работи, което и стана през днешния ден. В него информацията за преписките е много сбита, само че от съпоставката на данните с обществено известни обстоятелства, могат да бъдат разпознати доста от случаите, които са знакови за последните години.

Сред преписките да вземем за пример е сигналът на Светослав Илчовски до Министерство на вътрешните работи. Преди година пред депутатите от комисията по ревизията Илчовски описа за оказван сериозен напън от хора в ГЕРБ върху бизнеса му и за давани суми за гарантиране на мира. Крупният земевладелец приказва и за фотосите на кюлчетата в дома на към този момент някогашния министър председател Бойко Борисов. Бизнесменът твърди, че разполага със запис, показващ кой е направил фотосите - известна плеймейтка, и че кюлчетата са същински и са дарове за рождения ден на Борисов от двама крупни предприемачи. През май 2021 година. През ноември м.г. " Сега " попита публично какво е развиването по проблема, само че и до през днешния ден няма отговори от държавното обвиняване. Според портала на прокуратурата за инспекция на преписки по номера им, за тази се  " чакат  материали от различен орган за решение на преписката ".

Друга кореспонденция е обвързвана с небезизвестната охранителна компания отнемането на лиценза на първа инстанция. На 21 юни 2021 година Министерство на вътрешните работи е пратило кореспонденция на Софийската градска прокуратура с мнение да бъде формирано следствие за данъчни закононарушения, защото проверка на охранителната компания е открила данъчни отговорности в огромни размери.

През октомври 2021 година Министерство на вътрешните работи е препратило на Софийската районна прокуратура с мнение за правно мнение и отношение по подготвеност сигнал от вицепремиера Асен Василев открити обстоятелства, свързани с удълбочаването на канала на пристанище Варна . Работата по водното трасе стартира преди две години, откакто в региона като вложител (портът в село Езерево и Топлоелектрическа централа " Варна " ) се появи Ахмед Доган. Изложени са данни, че държавното дружество " Пристанищна инфраструктура " е било финансирано от бюджета с 11 млн. лева годишно, преди да му бъде предоставен планът по удълбочаването. През 2019 година, 2020 година и 2021 година финнасирането му се усилва до 470,5 млн. лева

Наскоро е нарушило Закона за публичните поръчки, възлагайки „ ин хаус “ процедура за удълбочаване на държавното сдружение „ Транспортно строителство и възобновяване “ (ТСВ). Било е ясно, че сдружението няма потенциал да извърши сходни услуги, а и предметът му на активност е напълно друг. В следствие в нарушаване на закона ТСВ превъзлага активността на частни реализатори - консорциума „ Европейски Съюз Билд “. Договорът с него е за 393 млн. лева, от които досега са платени съвсем 370 млн. ТСВ подписва контракти и с други реализатори на стойност 43 млн. лева Но вместо от „ Европейски Съюз Билд “, в последна сметка активността във Варненското пристанище е осъществена от профилирани съветски кораби дълбачки, благосъстоятелност на компанията " Гидрострой ", записана в Калининград.

В листата е и историята,. През октомври 2021 година Министерство на вътрешните работи е изпратило информация по проблема на Върховната касационна прокуратура и досега няма информация за придвижването на преписката.

Като затлачено дело Министерство на вътрешните работи сочи и това за престъпления при строителството на Автомагистрала " Хемус " . През януари Софийската градска прокуратура трансформира в очевидец по делото и Рашков, само че три месеца по-късно има единствено един обвинен по случая на ниско равнище.

Неизвестна е и ориста на кореспонденция, обвързвана с Детелина Ханчева. Документите са пратени от Министерство на вътрешните работи в прокуратурата при започване на годината и придвижването по тях не е известно. Такава е и ориста на сигнала по абсурда " Жоси " . В този сигнал притежателят на млекопреработвателното дружество " Жоси "  е изискал подпомагане от Гешев, в подмяна на което той е трансферирал на неговия татко 2% дял от компанията си. 

В Министерство на вътрешните работи нямат информация и какво се случва със сигналите против Делян Пеевски , подадени от гражданското съдружие " Боец ". Тези сигнали са изпратени до спецпрокуратурата през януари, защото Пеевски е народен представител и пълномощие да го проверява има спецпрокуратурата. Както да образува следствие против Пеевски по отношение на ликвидация на парцели, както и за " Досиетата Пандора " и " Магнитски ".

В листата със затлачените каузи е и формираното от Министерство на вътрешните работи по необходимост следствие за изнудване на Васил Божков , по което на 17 март за 24 часа бяха арестувани Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Прокуратурата отхвърли да ги упрекна, само че показните дейности на Министерство на вътрешните работи я принудиха да инициира разпита на Божков от Дубай в качеството му на очевидец. По това дело за през днешния ден да даде показания е свикан и министър председателят Кирил Петков. Точно въз основата на негови показания Министерство на вътрешните работи започва и следствието, по което в този момент прокуратурата е принудена да работи. В петък се разбра, че по това дело от камерите за видеонаблюдение в Министерски съвет, само че не за времето, в което Божков твърди, че е давал подкупи на някогашните ръководещи, а за интервала 23 февруари до 23 март т.г.

Сред преписките в листата на Министерство на вътрешните работи има и доста, свързани с локалната власт в София и в страната, със строителството на детската болница и с най-различни други планове.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР