1150 искат да управляват най-голямата община в България - София.

...
1150 искат да управляват най-голямата община в България - София.
Коментари Харесай

1150 искат да управляват София , петима се борят за едно място в местния парламент

1150 желаят да ръководят най-голямата община в България - София. Толкова са записаните претенденти за кмет на столицата, за общински съветници и за районни кметове, сподели информация в уеб страницата на столичната Общинска изборна комисия. Една четвърт от всички претенденти са дами.

22-ма са мераклиите да седнат в първия стол на “Московска ” 33. Петима пък се борят за едно място в Столичния общински съвет. Листите на партиите и обединенията включват 804 имена, като 216 от тях са на дами.

Най-много дами има при ГЕРБ-СДС - 23,следвани от “БСП за България ” - 19. Третото място в тази ранглиста си разделят ПП-ДБ ( “Спаси София ”) и “Български напредък ” с по 16 дами.316 пък са мераклиите за кмет на някой от 24-те региона на столицата.

1 073 203 са гласоподавателите, които имат право да отидат до урните в София на 29 октомври по данни на ГРАО. 1 264 955 души общо са регистрирани по непрекъснат адрес в столицата към 15 септември.

София постоянно е отчитала относително висока изборна интензивност.

На втория тур през 2019 година до урните са отишли 426 158 души от общо 1 064 772, имащи право на избор, което е 40,02% изборна интензивност при 42,1% за страната.

Защо ползата към изборите в София постоянно е огромен? Причината не е единствено в мажоритарния избор, какъвто съставлява този за кметове, само че и това, че столицата в действителност задава модела на ръководство на цялата страна. В борбата за “Московска ” 33 се търсят и се дават знаци, а на фона на политическата турбуленция, в която се намира страната в последните 2 година, партиите ще опитат да завоюват позиции, с които ще продължат при възможни предварителни парламентарни избори следващата година.

И още нещо. На кметския стол на София постоянно се гледа като на трамплин за по-голямата власт - и Стефан Софиянски преди доста години, и Бойко Борисов потеглиха към премиерското кресло от това на столичен властник.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР