11 смелчаци се хвърлиха във водите на река Айтоска на

...
11 смелчаци се хвърлиха във водите на река Айтоска на
Коментари Харесай

21-годишният Павлин Митев спаси кръста в Камено

11 смелчаци се хвърлиха във водите на река Айтоска на Богоявление

21-годишният Павлин Митев от Камено избави Богоявленския кръст във водите на река Айтоска, откакто за първи път взе участие в обичайния обред в родния си град.

Топлото време събра 11 смелчаци в конкуренцията по намиране и избавяне на светия знак. За доста от тях това беше следващо присъединяване. Този път при 14 градуса температура на въздуха и цели 6 на водата в реката.

Отец Серафим Димитров извърши ритуалното мятане на кръста, а преди този момент и молебен за здраве.

„ Нека Бог да дарува тази берекет, с която всички християни посрещаме този празник. На този ден означаваме първото явяване на Светата троица. Нека Бог ни укрепва, да ни дава духовни и телесни сили да вървим с по-голяма религия и наслада “, пожела отец Серафим на десетките събрали се с цел да станат част от празничната стратегия.

Кметът на Камено, Жельо Вардунски поздрави всички участници и жители за празника още в ранните утринни часове, когато след празничното посещаване на храм „ Св. Иван Рилски “ площадът пред постройката на Община събра жителите с национална музика и танци.

Фолклорните обединения „ Каменски Традиции “ и „ Кайлии “ участваха в празничното хоро в центъра на града, а по късно танцьорите и музикантите, водени от духовниците и кмета Вардунски се включиха, под съпровода на тъпани и гайди в зрелищното шествие до река Айтоска.

„ Нека на Богоявление измолим от Бога здраве и благоденствие за всички поданици в нашата община. Прекрасно е, че хубавите ни обичаи не са забравени, с помощта на Фолклорните обединения „ Каменски Традиции “ и „ Кайлии “. Благодаря на тях и на всички, които се включиха в празника “, показа кметът на Камено.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР