11 служители на Националната агенция за приходите в София са

...
11 служители на Националната агенция за приходите в София са
Коментари Харесай

Задържаха 11 служители на НАП след акцията срещу корупционни схеми

11 чиновници на Националната организация за приходите в София са арестувани след акцията против корупционни схеми на ГДБОП и профилираната прокуратура. Част от тях са с обвинявания за подкупи, а други за пране на пари. Това е първата и най-голямата проведена незаконна група от данъчни чиновници, обезвредена от прокуратурата и Министерство на вътрешните работи.


Организираната незаконна група от чиновници на дирекция " Оперативни инспекции " в НАП-София е следена от октомври предходната година. В нея взели участие чиновници на разнообразни равнища.
Иван Гешев - началник на Специализираната прокуратура ": От инспектори, през ръководители екип - до началник началник-сектор.
Предполага се, че началникът на бранша е началник на групата. Тя проверявала търговски обекти за разнообразни нарушавания, като съществуване на касови апарати и издават ли касови бележки. Ръководителите на екипите въздействали на подчинените си. В случай на открити нарушавания инспекторите координирали дейностите си с тях.
Димитър Петров, наблюдаващ прокурор: Ако търговецът е податлив да се раздели с избрана сума пари, тъй че да не бъде запечатан обекта или да не спре неговата работа. Договарят се.
Групата взимала сред 500 и 5000 лв. според от бизнеса на търговеца и външния тип на обекта. Прибирали парите посредством по този начин наречената " контролна покупка ".
Димитър Петров наблюдаващ прокурор: В стоките, които са получавали, като контролна покупка се е поставял плик с пари или по този начин свободно сложени пари, с цел да не може да бъде предаването очевидно за останалите клиенти в магазина.
При претърсванията в домовете и колите на част от чиновниците са открити към 300 000 лв. в разнообразни валути и бижута. Прекратено е и приключване на информация от Центъра по противопоставяне на контрабандата.
Гл. комисар Ивайло Спиридонов - шеф на ГДБОП: Част от чиновниците на Национална агенция за приходите бяха ангажирани с това да получават информация за идните дейности на контрабадния център и посредством медиатори да уведомяват заинтригувани лица.
Доказатеслтвата за теч на ифнромация са събрани със специфични разунавателни средства. На разследвашите са съдействали и част от изнудваните търговци.
Иван Гешев - началник на " Специализираната прокуратура ": Няма да разреши да бъдат притискани очевидците по делото и да бъдат наказвани, че са изпълнили гражданските си отговорности.
Прокуратурата ще желае непрекъснат арест за част от арестуваните, защото има заплаха да извършат друго закононарушение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР