11 септември остави дълбока рана в американците. Тогава имаше много

...
11 септември остави дълбока рана в американците. Тогава имаше много
Коментари Харесай

Мохамед Халаф: За 20 г. от Ирак са изнесени $700 млрд.

11 септември остави дълбока рана в американците. Тогава имаше доста полемики какво да вършат и за какво ги ненавиждат.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria роденият в Ирак публицист Мохамед Халаф.

Един почитан институт направи разработка, която първоначално беше показала Саудитска Арабия за тази инвазия. Но след полемики се поражда подозрение, че тази страна ще се разпадне. Правят се разбори коя страна е способна да поеме плана на президента Буш за демократизацията на Близкия Изток. Ирак беше най-готова. Заради нетърпението на иракския народ да се отърве от мрачния режим на Саддам Хюсеин. Освен това в Ирак има и запаси, т.е. този план ще бъде финансиран от единствено себе си и Съединени американски щати няма да влагат доста финанси. Много прекрасен план, обаче се провали.

Мислех, че в Ирак ще има либерален режим, само че уви 20 година по-късно нещата станаха доста зле. Всички прилежащи страни си активизираха силите, което докара до основаването на разнообразни групи, обединени под знака на исляма, което докара до атентати. Американците направиха огромни неточности – разфасоваха цялата страна. Съединени американски щати сложиха Ирак на златен поднос и го дадоха на Иран. В Ирак има 60% шиитска общественост и започнаха да се появяват въоръжени шиитски групировки, свързани с Иран. Това докара до конфликта, трансформирал се в шиитско-сунитски.

Втората огромна неточност на американците е, че раздадоха властта на квотна основа – шиитите получават 8 министри, сонитите – 6, кюрдите четирима, християните – един. Тези министри се трансфораха в бастиони на всяка партия. Бяха основани корупционни схеми. За 20 години от Ирак са изнесени 700 милиарда $. Макар приходите от нефт да са над 100 милиарда годишно, сега в Ирак няма ток и вода.

След като Обама изтегли бойците от Ирак, остави страната без надзор и стартира да се образува Ислямска страна. Политическите партии, които ръководят в Ирак са в действителност марионетки на Иран.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР