11-годишното българско момче, което бе превозено със самолет Спартан по-рано

...
11-годишното българско момче, което бе превозено със самолет Спартан по-рано
Коментари Харесай

Лекуват детето, транспортирано със “Спартан“ в Словения, по метод на Нобелови лауреати

11-годишното българско момче, което бе превозено със аероплан „ Спартан ” по-рано денем до клиника в Словения, ще бъде лекувано по способ, открит от Нобелови лауреати. Информацията е от Министерството на здравеопазването.
Прочетете още
След сполучлива съгласуваност сред няколко държавни институции и столични лечебни заведения то беше сполучливо превозено в словенската столица. Момчето към този момент е настанено в профилирана клиника в Любляна. С него, с изключение на майката, остава онкохематолог от УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, който ще спомага на словенските си сътрудници.



Детето е пациент на Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “. То е с интензивно заболяване и ниски индикатори, което прави риска при превозването му доста огромен. Това е повода за превозването му по въздух.

По думите на началника на Клиниката по детска клинична хематология и онкология проф. доктор Добрин Константинов детето се лекува в столичната болница от 2 години. „ Заболяването се развиваше много неподходящо. В хода на лекуването се получи така наречен доста ранен рецидив, което е съображение за преосмисляне на цялостната ни тактика. Това са случаите с най-голям риск да се възвърне болестта. Ние подходихме с всичко, което разрешават опциите ни, в това число и най-модерната имунотерапия, с която постигнахме непълен надзор над заболяването. Успоредно с това започнахме подготовка за костно-мозъчна трансплантация с донор от интернационален указател. Самото естество на болестта не разреши този надзор, който бяхме постигнали, да се задържи задоволително дълго, с цел да продължим на идващ стадий “, описа проф. доктор Константинов.

Българските лекари са потърсили подпомагане в мрежата от профилирани центрове в района, на която е член и Клиниката по детска клинична хематология и онкология на ИСУЛ. „ Оказа се, че Словенската болница е най-близката до България клиника, в която се прави това комплицирано лекуване “, добави проф. доктор Константинов.

Методът, по който ще бъде лекувано детето, е една от най-модерните лечения изобщо в онкологията, за него създателите му получиха Нобелова премия. При операцията, която е един тип трансплантация, лични Т-лимфоцити на пациента, които имат защитна функционалност в организма, се изваждат и обработват по характерен метод. Целта е да бъде изменен генетичният код на лимфоцитите и те ориентирано да разпознават и нападат левкемичните кафези. Сякаш личните за организма кафези се образоват да унищожават клетките на рака. „ Методът даже в научен проект, е извънредно впечатляващ и комплициран. Затова единствено няколко центъра в Европа са в положение да го ползват. Нашият пациент е първият в България, при който ще бъде употребен “, сподели доктор Константинов, който след връщането на военния аероплан отиде персонално да се осведоми от сътрудниците си от СБАЛ по детски заболявания „ Проф. Иван Митев “ и ВМА по какъв начин е минало превозването на детето. Той удостовери, че е имало доста добра съгласуваност сред всички звена, които са имали отношение и е окуражен за сполучливото използване на лекуването.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР