Швеция препоръчва ваксината срещу COVID-19 на шведско-британската лаборатория АстраЗенека само

...
Швеция препоръчва ваксината срещу COVID-19 на шведско-британската лаборатория АстраЗенека само
Коментари Харесай

Швеция няма да ползва ваксината на АстраЗенека при хора над 65 г.

Швеция препоръчва ваксината срещу COVID-19 на шведско-британската лаборатория " АстраЗенека " само за хора на възраст до 65 години поради липса на данни за групата на по-възрастните. Това съобщиха днес здравните власти, цитирани от Франс прес.

Според службата за обществено здравеопазване ваксината на " АстраЗенека " (която Европейският съюз миналата седмица одобри за лица над 18 години, без да посочи горна граница) трябва първо да се предлага на хора на възраст от 18 до 65 години. Обратно, ваксините на " Пфайзер " / " Бионтех " и " Модерна " трябва първо да се предлагат на хора на 65 години и нагоре, предава БТА.

Първата страна, взела подобно решение, беше Германия. В края на януари германската служба по ваксините препоръча да не се разрешава ползването на ваксината на " АстраЗенека " за хора на и над 65 години, докато не се получат достатъчно данни за ефективността й в тази възрастова група.

Австрийският национален комитет по ваксинацията в неделя се присъедини към това становище.

Макар общата ефективност да се изчислява на около 60 процента, " все още няма достатъчно резултати при участници на над 55 години, за да разполагаме с число за ефективността на ваксината при тази група ", призна Европейската агенция по лекарствата.

Няма обаче основание да се смята, че тази ваксина няма защитно действие или би имала негативни последствия за тези възрастови групи, подчерта днес Сьорен Андершон, който отговаря за имунизационните програми в шведската здравна служба. Според здравните власти решението им ще доведе до известно забавяне на ваксинационната кампания, но без сериозни последици.

Швеция, с население от около 10,3 милиона души, започна да ваксинира гражданите си срещу COVID-19 на 27 декември миналата година. Оттогава първа доза е била поставена на близо 260 000 души.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 19236  Полиция разпръсна женитба със сълзотворен газ Полиция разпръсна женитба със сълзотворен газ  Шотландия стяга карантинните правила за идващите от чужбина Шотландия стяга карантинните правила за идващите от чужбина  COVID-19 умъртви Том Мур COVID-19 умъртви Том Мур
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР