Нидерландия и Белгия забраниха пътуването от и към Великобритания заради

...
Нидерландия и Белгия забраниха пътуването от и към Великобритания заради
Коментари Харесай

Открити са 23 промени в генетичния код на COVD-19

Нидерландия и Белгия забраниха пътуването от и към Великобритания заради засечения там нов, по-зарaзен щам на COVID-19. Италия спря полетите до Англия. Очаква се в следващите часове същото да направят Франция, Германия, Австрия и Ирландия.

Повишената заразност на мутиралия вирус се илюстрира от факта, че след появата му на Острова в края на септември, той е отговорен за 28% от инфекциите в Лондон до началото на ноември, а през седмицата, приключваща на 9 декември, е причина за 62% от заразените.

Най-забележителната характеристика на новия щам е броят на мутациите, които са го формирали. Открити са 23 промени във вирусния генетичен код, много, от които са свързани с протеина на шипа, чрез който вирусът влиза в човешките клетки. Коронавирусите не мутират толкова бързо. Според специалистите, за месец обичайно се откриват до две генетични промени.

„ Tози нов вариант не само се разпространява, но има способността да се предава по-бързо и се превръща в доминиращ вариант по отношение на предаването спрямо познатите варианти “, посочва Патрик Валанс, главен научен съветник.

Въпреки че за момента се посочва, че мутацията не е по-опасна, бяха взети извънредни мерки. В Лондон и в още няколко области от Южна Англия затвориха всички магазини, освен тези за хранителни стоки. Забранява се събирането на хора на закрито, дори и за предстоящите празници. Мерките не бяха посрещнати еднозначно.

Новите ограничения предизвикаха масово изселване на хора от столицата. По лондонските гари се образуваха огромни тълпи от желаещи да заминат за райони с по-леки ограничения.

Въпреки предупрежденията за възможни арести заради нерегламентирано напускане на града, вече има информация и за недостиг на автомобили под наем.

Мерките ще бъдат в сила в следващите 10 дни, след което ще бъдат преразгледани и ще се реши дали да бъдат разхлабени. Междувременно ваксинирането продължава. До момента с първа доза са имунизирани близо 350 000 души.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 17064  Иран регистрира най-ниския си брой инфектирани с ковид от два месеца Иран регистрира най-ниския си брой инфектирани с ковид от два месеца  Близо 36 000 новозаразени с COVID-19 във Англия Близо 36 000 новозаразени с COVID-19 във Англия  Гърция вкарва 7-дневна карантина за идващите от Англия Гърция вкарва 7-дневна карантина за идващите от Англия
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР