Над 3 хиляди българи, сърби и македонци събраха на единствения

...
Над 3 хиляди българи, сърби и македонци събраха на единствения
Коментари Харесай

Над 3 хиляди българи, сърби и македонци седнаха на обща черга в селото на Майстора

Над 3 хиляди българи, сърби и македонци събраха на единствения по рода си Международен фестивал „ Балканска черга “ в кюстендилското село Шишковци. Над 150 състави от три държави ще извият глас в селото на Майстора, като самото събитие е достойно за рекорд на Гинес, съобщава " Монитор ".

„ Този фестивал се провежда за осма поредна година и с всяка изминала се радва на все по-голям интерес. Тази година поставяме акцент на характерните за нашия регион зелници. Затова ще подредим 80-метрова черга от зелници, в която ще участват майстори от трите държави.

За първи път всички гости ще могат да се насладят и на „ Кухнята на баба “. Поставили сме автентична печка на дърва в центъра на селото, намерихме тиган от едно време, който калайдисахме и така всеки един от нас ще може да види как навремето нашите баби са приготвяли различните ястия “, коментира един от организаторите на Международния фест Борислав Крумов.

„ На днешния ден няма как да не си спомним, че Балканската черга е тъкана през вековете с много мъки и сълзи, и че трябва всички заедно да вложим много усилия и разум тя да се тъче с братска обич и майчина нежност. Гнездото на веселието и красотата от векове е Шишковци “, заяви по време на откриването на фестивала кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Истинска атракция в тридневната проява беше и 78-годишният Атанас Стоименов, който изкара казан за ракия и показа майсторлък в приготвянето й. „ Голяма хамалогия е печеното на ракия, но в същото време после изпитваш голямо удоволствие. В момента съм заредил грозде и ето, ракийката тече вече. Мисля, че в рамките на днешния ден ще произведа поне 20 литра и то 50-градусова ракия “, разказва с усмивка дядо Наско, който беше заобиколен от стотиците гости на фестивала.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР