Заради пандемията се очаква лавинообразно увеличение на броя на новооткритите

...
Заради пандемията се очаква лавинообразно увеличение на броя на новооткритите
Коментари Харесай

Онколози очакват рязко увеличение в броя на новооткритите случаи заради пандемията

Заради пандемията се очаква лавинообразно увеличение на броя на новооткритите пациенти с онкологични заболявания, каза днес във Варна урологът доц. д-р Марин Георгиев от Александровска болница в София.

Той е сред лекторите на 11-а национална конференция МОРЕ, която тази година е посветена на рака на пикочните пътища. Настоящото издание на форума за пръв път ще се проведе виртуално, като само лекторите са във Варна, от където ще общуват с лекарите в страната.

Заради пандемията много хора не са потърсили лекарска помощ, въпреки наличието на симптоми за такъв карцином, аргументира се доц.Георгиев. Той уточни, че този вид рак е четвърти по честота при мъжете и 10-и при жените. Статистиката сочи, че в България заболеваемостта от този вид карциноми е по-ниска в сравнение с Европа, но смъртността е на същото ниво. Причината е в по-късното диагностициране на пациентите, считат онколозите.

В България много от пациентите търсят лекарска помощ в напреднал стадий, допълни доц. Георгиев. По думите му причината е в ниската информираност на обществото за този тип заболявания. Според онколозите помощ трябва да се търси, ако има парене при уриниране. Наличието на кръв в урината вече подсказва за по-напреднала фаза на болестта.

В страната ни се прилагат най-модерните терапии, допълни д-р Радослав Мангалджиев от Онкоболницата в София. По думите му родните лекари са запознати и използват както най-новите лекарства, така и имунотерапията. Все още в България обаче никъде не се работи по модела на тримодалната терапия, допълни лъчетерапевтът проф. Татяна Хаджиева. Тя уточни, че родното здравеопазване се нуждае от организационни промени, които да улеснят достъпа на пациентите до високотехнологичните болнични центрове.

Хубаво е, че вече се обръща внимание и на психотерапевтичната грижа за онкоболните пациенти, допълни картината д-р Велислава Донкина, клиничен психолог в Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания в София. По думите й предстои да бъде реализиран проект Академия за психосоматична грижа, който ще позволи с времето всички болни да получават подкрепа, а не да се работи " на парче ". Проектът ще бъде реализиран в партньорство с френска институция.

Донкина допълни, че голям процент от пациентите търсят отговори на въпросите си в интернет, но това е рисковано, тъй като нямат медицинско образование и не могат да разберат достоверността на информациите.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 13303  Отчитат голям спад на европейските тържища на фона на втората вълна от COVID-19 Отчитат голям спад на европейските тържища на фона на втората вълна от COVID-19  Нови ограничавания влизат в действие от събота в Лондон Нови ограничавания влизат в действие от събота в Лондон  СЗO: Еволюцията на пандемията от COVID-19 в Европа е доста обезпокоителна СЗO: Еволюцията на пандемията от COVID-19 в Европа е доста обезпокоителна
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР