Американски медици установиха, че носенето на медицински маски не увеличава

...
Американски медици установиха, че носенето на медицински маски не увеличава
Коментари Харесай

Носенето на медицински маски не увеличава концентрацията на CO2 в организма

Американски медици установиха, че носенето на медицински маски не увеличава концентрациите на въглероден двуокис в човешкия организъм и те имат нулев ефект при обмена на газовете, съобщава ТАСС, цитирана от БТА.

Агенцията цитира проучване на екипа на Майкъл Кампос, доцент в университета в Маями.

" Нашите опити доказаха, че медицинските маски не влияят на обмена на газовете при нормални условия в състояние на покой или при бавно ходене, заяви Кампос. Хората трябва да знаят, че дискомфортът от тези предпазни средства се предизвиква не заради нарушен газообмен, а защото белите дробове са подложени на по-голямо напрежение при вдишване и издишване ".

В началото на епидемията специалисти от СЗО и редица международни експерти скептично се отнесоха към използването на обикновени хирургически маски срещу Ковид-19. Първоначално медиците споделяха мнението, че вирусът се разпространява предимно по аерозолен път и частиците му проникват през порите на маските, когато те не са със степен на защита FFPv3 или по-висока. Поради тази причина те препоръчваха да се носят респиратори или самоделни маски при използването на два слоя различни тъкани.

Много хора се отказаха от носенето на тези предпазни средства, изтъква Кампос, защото не им стигал кислород. Американските учени решили да проверят тези оплаквания. Те се съсредоточили върху това как маските влияят върху нивата на кислорода и на CО2 в кръвта при 15 здрави млади доброволци и при 15 възрастни ветерани, страдащи от хронична обструктивна белодробна болест.

Всички участници били накарани да използват бягаща пътека, носейки хирургични маски. Те трябвало да ходят с бавен ход в продължение на 6 минути, а след това да останат в покой в лекарския кабинет в продължение на половин час. Учените измерили концентрацията и на двата газа в кръвта им. И в единия и в другия случай специалистите не констатирали изменения на концентрацията на кислорода и на CО2 в тяхната кръв. Това било характерно както за младите, така и за възрастните доброволци.

ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 12782  Рестрикциите за влизане и излизане от Мадрид - в действие още довечера Рестрикциите за влизане и излизане от Мадрид - в действие още довечера  Петима здравни служащи са измежду новозаразените общо 11 от област Търговище Петима здравни служащи са измежду новозаразените общо 11 от област Търговище  Джо Байдън пожела скорошно възобновяване на Доналд и Мелания Тръмп Джо Байдън пожела скорошно възобновяване на Доналд и Мелания Тръмп
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР