103-ма души са загинали при вчерашните атентати в афганистанската столица

...
103-ма души са загинали при вчерашните атентати в афганистанската столица
Коментари Харесай

Жертвите на атентатите в Кабул надхвърлиха 100

103-ма души са починали при вчерашните атентати в афганистанската столица Кабул, демонстрират последни данни, разгласени от международните организации. Сред жертвите има 13 американски военнослужещи и 28 талибани. Ранените са над 1330.

" Загубихме повече хора в сравнение с американците ", декларирал представител на талибаните, които завзеха властта в Афганистан в средата на август. Въпреки надигането на тероризма той споделил, че не вижда аргументи за отсрочване на крайния период за евакуиране на задграничните войски. Веднага след атентатите талибаните се заканиха да издирят виновниците и да ги накажат.

Подобна закана насочи и американският президент Джо Байдън в изключително изказване.  " Няма да извиним, няма да забравим. Ще ви хванем и ще ви накараме да платите ", заяви той и добави, че Съединени американски щати допускат кой стои зад гърмежите. „ Отговорността за протичащото се е напълно моя ", сподели президентът, откакто бе атакуван от политическите си съперници, че би трябвало да поеме отговорност и да подаде оставка. Той нареди на управлението на Пентагона да приготви оперативни проекти за нанасяне на удари против водачите и задачите на " Ислямска страна - Хорасан ", която пое отговорност за атентатите.

Президентът съобщи, че ще се търсят разновидности евакуацията на жители от Афганистан да продължи и след 31 август, както и че Съединени американски щати имат опция да изпратят още военни в Кабул. Откакто талибаните управляват столицата, досега са евакруирани над 100 000 души, а през вчерашния ден бяха 7500 макар атентатите.

" Това не е ден за политиканство. Очакваме всеки американец, без значение дали е определен човек или не, да застане един до друг с нас и да показа решимостта да преследваме, да се борим и да убиваме тези терористи, където и да се намират ", сподели на брифинг говорителката на Белия дом Джен Псаки.

Двете смъртоносни детонации станаха покрай летището в Кабул в четвъртък. Едната от тях бе на северния вход на летището, а другата - пред намиращия се на 300 метра оттова хотел " Барон ", където е имало голям брой жители на Великобритания и Съединени американски щати. Първата детонация е осъществена от нападател -самоубиец, по-късно избухна кола-бомба.

По -късно в Кабул имаше още няколко детонации, само че американските военни обясниха, че става въпрос за проведени от тях следени гърмежи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР