102-ма души са били с подправени документи за получаване на

...
102-ма души са били с подправени документи за получаване на
Коментари Харесай

Над 6000 руснаци са кандидатствали за български паспорт през последните 4 години | Придобили са го едва 1431 души

102-ма души са били с подправени документи за приемане на българско поданство по генезис през 2023 година. Министерството на правораздаването е изготвило общо 11 сигнала до основния прокурор и Софийската градска прокуратура. От началото на мандата на министър Атанас Славов са изпратени 8 сигнала за 78 лица.

През последните години 3738 преписки са извадени за осъществяване на спомагателни инспекции по отношение на истинността на документите за българско поданство посредством консулските ни служби в чужбина до съответните задгранични органи и до Националния институт по криминалистика.

От министерството предоставиха информация на Българска национална телевизия от която се вижда, че в интервала от 1 януари 2018 до 7 февруари 2024 година 6261 жители на Русия са поискали да получат българско поданство. Придобили са го едвам 1431 души. Гражданство се придобива, в случай че лицето има български генезис и/или родител с българско поданство.

Прави усещане, че от някогашните руски републики най-вече украинци или 8555 души са придобили българско поданство през тези повече от шест години. Следват жителите на Молдова, които са 5966. Общо 203-ма души от останалите някогашни руски републики - Беларус, Армения, Азербайджан, Грузия, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан и Латвия - също са получили българско поданство.

От Министерството на правораздаването прецизират, че към институцията има Съвет по поданството, в който с изключение на зам.-министър на правораздаването вземат участие и членове от Министерство на вътрешните работи, Министерство на външните работи, Министерство на регионалното развитие, МТСП, МИР, ДАНС, ИАБЧ и ДАБ. Съветът се среща с всички документи и прави преценка на всички доказателства и обстоятелства както и на отговорите на молителя при извършено изявление. Министърът на правораздаването въз основа на мнението на Съвета прави предложеине до вицепрезидента. Именно той издава и декрет за придобиване на българско поданство.

Съветът е отказал българско поданство на доста претенденти поради неистинен или подправени документи, с които се удостоверява българският генезис. Той разпорежда редица спомагателни инспекции, с цел да не се позволява натурализация с подправени документи. Те се разпореждат на Националния институт по криминалистика, в доста огромен размер са и са 80 % от всички инспекции там.

Съветът по поданство дава мнение по молбите след писмени мнения на Министерство на вътрешните работи и ДАНС. Те правят инспекции на лицата, кандидатстващи за българско поданство по натурализация дали има условия, които биха могли да бъдат опасност за публичния ред, морал, публично здраве или национална сигурност.

Информацията беше предоставена на " По света и у нас " след питане има ли скица " Глеб Мишин ", посредством която чужденци от Русия и някогашните руски републики са получили българско поданство с подправени документи.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР