1010 български граждани чакат трансплантация. Това обявиха от министерството на

...
1010 български граждани чакат трансплантация. Това обявиха от министерството на
Коментари Харесай

1010 българи чакат трансплантация

1010 български жители чакат трансплантация. Това оповестиха от министерството на опазването на здравето в Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи. Денят е опция да почетем донорите и техните фамилии, както и да благодарим на експертите по трансплантация.

И тази година са проведени редица тематични начинания, които ще се проведат в интервала от 4 до 16 октомври, прибавиха от ведомството. От там прецизираха, че чакащи за присаждане на бъбрек са 893 души.

От трансплантация на черен дроб се нуждаят 41 български жители, от сърце – 44 души. Белодробна трансплантация чакат 22 наши сънародници. От началото на тази година досега в България са осъществени 11 донорски обстановки след настъпила мозъчна гибел. Успешно осъществени са 43 трансплантации – 14 от жив донор и 29 от трупен донор. За съпоставяне – за цялата 2020 донорските обстановки след открита мозъчна гибел са 4.

По данни на Съвета на Европа през 2020 година в Европа са осъществени 35 529 трансплантации на органи, което е с 20% по-малко спрямо осъществените през 2019 година трансплантации. Само за година в листите на чакащите за трансплантация са вписани 43 183 жители. Това ясно демонстрира, че търсенето на органи остава високо, а броят на осъществените трансплантации надалеч не дава отговор на потребностите на пациентите.

През 2020 година в Европа приблизително дневно в очакване на трансплантация са умирали 21 пациенти. Според настоящото в България законодателство всеки човек би могъл да бъде донор на органи след настъпването на изрично потвърдена мозъчна гибел, в случай че приживе документално не е заявил отвод.

След края на виталния ни път най-близките ни родственици би трябвало да дадат единодушие за донорство. За страдание, в доста от случаите околните отхвърлят тази опция, макар че умрелият не е направил отвод приживе.

Тази година мотото на Европейския ден на органното донорство и трансплантацията е „ Просто кажи „ Да! “. Нека хората схванат, че подкрепяш донорството! “, а задачата е повече жители да получат информация за смисъла и смисъла на донорството и трансплантацията. Един донор може да избави 8 човешки живота посредством донорство на органи и да усъвършенства живота на до 100 души посредством донорство на тъкани, показват от здравното министерство.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР