1000 лв. за застраховка Гражданска отговорност не са плашило. Това

...
1000 лв. за застраховка Гражданска отговорност не са плашило. Това
Коментари Харесай

Експерт: 1000 лева за Гражданска отговорност не са плашило

1000 лева за застраховка " Гражданска отговорност " не са чучело. Това е и ролята ни – да предупредим политиците и потребителите за това какво може да се случи и какви може да са последствията от смяната в правната среда, която настъпи при нас с тълкувателното решение на Върховен касационен съд. Това сподели Константин Велев, член на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи.

" До това решение правосъдната процедура от десетилетия беше относителна непрекъсната. Обезщетяваха се единствено най-близките. С разширението на кръга с лицата, които имат право на такива компенсации, това няма по какъв начин да не се отрази на цената на застраховката ", разясни той.

" Досега застрахователите успяваха да компенсират загубите с другите артикули, които оферират. Оттук нататък обаче обстановката ще бъде друга и при новите компенсации, които се чака да се заплащат, плановете демонстрират едно доста съществено нарастване ", посочи Велев в изявление за Нова телевизия.

Според Светла Несторова, ръководител на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ), би трябвало да има таван на компенсациите " за болежка и страдалчество ". Тя сподели пред bTV, че следва да има обезщетение от икономическа позиция - да вземем за пример в случай че си отиде родител на две деца, компенсацията да е по-голямо, в случай че си отиде човек без деца, който обаче има брачна половинка.

" Хората просто си бранят облагата, която рискуват да стане по-малка. Искам да видя застрахователите със същата единодушие да правят нещо за пътната сигурност. " Това сподели татко, чието дете е починало на пешеходна пътека.

" Ние избираме по-лесния път – да взимаме повече да даваме по-малко. Сега ще ви приказват по какъв начин не сме разбрали, по какъв начин това е единствено за неимуществени вреди, настрана щял да бъде за имуществени. Ще ви приказват за практиката в другите европейски страни, няма такова нещо. Лесно всеки може да ги ревизира ", сподели още бащата.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР