100 нови случаи на ковид са установени с 14 266

...
100 нови случаи на ковид са установени с 14 266
Коментари Харесай

Положителните тестове за ковид са само 0,7%

100 нови случаи на коронавирус са открити с 14 266 теста за денонощие, сочат данните към 00:00 часа на 11 юни. Това значи, че позитивните проби са 0,7%. Излекувани са 670 души. Починали са 15. С тях жертвите на пандемията стават 17 887.

В момента дейните случаи са 13 618. В болница са 2335 пациенти, 253 от тях са в интензивните отделения.

През последните 24 часа са поставени 23 777 дози ваксини, а броят на българите със приключен имунизационен цикъл е 680 431.

Имунизацията върви относително добре, само че като ритъм не е задоволително, с цел да сме готови до есента, сподели основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев пред Българска национална телевизия. Той изясни, че би трябвало да достигнем 70-75 %, с цел да се подсигурява успокоение. " Ако не го създадем, ще си платим по-късно ", уточни Кунчев.

" Какво ли не опитваме. Колегите от РЗИ не знаят на кой свят са. Правим какво ли не, вършим пунктове в паркове, в молове ", сподели Кунчев. Той добави, че сега се ваксинират и хората, които идват да работят в България. " Те се ваксинират с голямо наслаждение, тъй като документите им разрешат свободно пътешестване в Европейски Съюз ", добави той.

" Яд ме е и ме боли, че сме обезпечили ваксини и достъп, а хората се двоумят ", уточни Кунчев. И предложи опит на екипа на Българска национална телевизия - да тръгнат с него и в случай че до 15 мин. не намерят къде да се имунизират с който желаят препарат, той ще си хвърли оставката. Въпреки това покритието в България занапред доближава 15%, до момента в който в Румъния да вземем за пример е 30%, а в Израел - 80%.

Кунчев разяснява и високата смъртност от коронавирус в България. Според него това се дължи на състоянието на нацията - възрастовата й конструкция и болести на хората над 60 години. Статистиката за затлъстяване, инсулти, инфаркти също не е по-добра, даде образец той.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР