100 млн. лева ще получат пътните фирми за зимно поддържане

...
100 млн. лева ще получат пътните фирми за зимно поддържане
Коментари Харесай

Засега: Пътните фирми остават в стачна готовност, без протести

100 млн. лв. ще получат пътните компании за зимно поддържане тази година. Това беше доказано на изключителна среща сред премиера Стефан Янев, районния министър Виолета Комитова и сектора в Министерския съвет. Специална работна група ще взема решение проблема - по какъв начин страната да изплати 740 млн. лева, които дължи на компаниите за осъществени, само че неизплатени действия.
Три вести роди срещата при премиера: първо, 100 млн. лв. от актуализацията на бюджета ще отидат за зимно пъддържане на пътищата.

Второ, работната група, която ще стартира работа в понеделник, ще би трябвало да откри метод по какъв начин да бъдат изплатени към 740 млн. лв. на пътните компании.

Трето, ще се работи по нов модел на обмисляне в пътния бранш, тъй че всички малко над 1,5 милиарда лева, нужни годишно за поддържане на пътната инфрастуктура у нас, да бъдат залагани в бюджета. Мотивът - компаниите да са спокойни, че ще получат парите си, изясни кабинетът.

Засега компаниите остават в протестна подготвеност, само че няма да стачкуват и блокират автомагистрали и пътища, каквато поръчка бяха дали.

Милиард и триста милиона лв. - за толкоз упорстват строителните компании от страната. 740 от тях - да им бъдат изплатени незабавно. Работна група ще взема решение проблем от понеделник.

Готовността за протестни дейности остава, само че до момента в който съществува и минимална опция за разговор, ще призовем нашите членове да не стачкуват, сподели инж. Стефан Чайков, ръководител на Браншова камара " Пътища ".

Новият финансов министър Валери Белчев разгласи, че с актуализацията са отделени 100 млн. за зимно поддържане.

Краткосрочният проблем в тая посока може да се смята за решен, сподели Валери Белчев, длъжностен министър на финансите.

Регионалният министър Виолета Комитова от четири месеца, по нейни думи, се пробва да реши проблема: по какъв начин страната да изплати 1,3 милиарда, контрактувани от АПИ с компаниите при личен бюджет от едвам 380 млн. И разгласи: в случай че на страната й трябват над милиард годишно за поддръжка на пътищата, това би трябвало да бъде заложено в бюджета за следващата година.

Това ще донесе до успокоение и сигурност на всички жители, че тези нужни, значими поправки за цялата пътна инфраструктура, отново споделям, ремонт и поддръжка, всички ние ще ги получим, без никой да се тормози кое държавно управление и на власт, коя партия е спечелила или коя коалиция, сподели Виолета Комитова, длъжностен министър на районното развиване и благоустройството.

Премиерът Янев дефинира проблемите в бранша за систематични. И даде обещание решения.

Преди началото на зимния сезон би трябвало да сме наясно и да имаме визия и решения, по какъв начин тъкмо ще се извърши поддръжката на пътищата и нужната организация за задачата, сподели Стефан Янев, длъжностен министър-председател.

Проблемите в пътния бранш са един от предпочитаните за решение проблеми в програмата на кабинета.

Откъде ще бъдат открити пари за компаниите и едновременно или на траншове ще бъдат изплатени, остава неразбираемо.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР