10-те най-провокативни карикатури на френския сатиричен седмичник, които скандализираха Европа

...
10-те най-провокативни карикатури на френския сатиричен седмичник, които скандализираха Европа
Коментари Харесай

JeSuisCharlie: Има ли граници свободата на словото?

10-те най-провокативни карикатури на френския язвителен седмичник, които скандализираха Европа и наежиха света.

През 2015 година цяла Европа се сплоти към жертвите на терористичния атентат, осъществен в редакцията на френския язвителен седмичник Charlie Hebdo.

На 7 януари двама маскирани мъже от алжирски генезис, въоръжени с автомат „ Калашников “, пушка и противотанков гранатомет, нахлуха в офиса на списанието в Париж и убиха девет чиновници - в това число и редактора Стефан „ Шарб “ Шарбоние. Застреляха и двама френски служители на реда, а преди бягството си раниха още 11 души. 

След терористичния акт вестникът освен продължава да излиза, само че и усилва тиража си от 60 000 на 1 000 000 през идващите 7 дни. Увеличава се славата му в Европа и света. Увеличава се и солидарността на обществата с публицистичния екип, сбогувал се без време със своите безмилостно разстреляни сътрудници.

Но отвън този скръбен и злокобен епизод, Charlie Hebdo е списание, което носи абсурда със себе си още от основаването си.

То е основано през 1960 година във Франция под името Hara-Kiri Hebdo. Основателите са двама: Жорж Берние и Франсоа Кавана. Последният се занимава с редакторската активност, а Берние извършва длъжността шеф.

В нощта на 31 октомври против 1 ноември 1970 година в парижкия клуб Cinq-Sept избухва огромен пожар, в резултат на който умират 146 души - съвсем всички на възраст сред 17 и 30 година

Осем дни по-късно в родното си селце Colombey-les-Deux-Églises издъхва някогашният президент на Франция Шарл дьо Гол. Hara-Kiri Hebdo пуска тогава корица, озаглавена „ Трагичен бал в Коломбе, един умрял “.

С това списанието осмива медийното отразяване на нещастието в Париж, което минава на назад във времето поради кончината на Дьо Гол.

Корицата предизвика гнева на тогавашния френски министър на вътрешните работи. Той издава заповед за ограничение на Hara-Kiri Hebdo .

 

Оттогава до през днешния ден, към този момент повече от 60 години, главната линия на държание остава същата: Charlie Hebdo предизвика с всички вероятни принадлежности.

Карикатурите на религиозни водачи и политически фигури в неприлични или напряко вулгарни пози, от време на време съпроводени и с неуместни заглавия, са отличителният белег на списанието, постоянно наричано расистко и рисково.

Именно изобразения в сатиричното издание оракул Мохамед, създателят на Ислямската вяра, се счита за главен претекст на терористите, направили нападението на 7 януари.

Атаката от 2015 година обаче не е единствената. През ноември 2011 година офисът на списанието е запален, а уеб сайтът - хакнат. Разследващите тогава допускат, че нападенията са предизвикани от решението Charlie Hebdo да бъде преименувано на Charia Hebdo (Шария Ебдо), а за основен редактор пък бил посочен още веднъж Мохамед .

Изданието на „ Шария Ебдо “ идва в отговор на успеха на ислямската партия в Тунис и последвалото въвеждане на шериата в Либия. Авторите на броя пишат детайлно за потисничеството на дамите от шериата, наложителното забулване и насилствените бракове, както и преглеждат проблемите с домашното принуждение и лимитираната независимост.

„ Гост-редакторът “ Мохамед пък има ролята на отзивчив посредник, който упорства, че политиката и религията би трябвало да бъдат разграничени. Наред с това пази и мнението, че ислямът е съчетаем с хумора.

Преди да представим и 10 от най-провокативните карикатури на Charlie Hebdo, още веднъж връщаме лентата обратно, този път единствено с две години. Когато против седмичника още веднъж имаше офанзива.

На 25 септевмри 2020 година мъж с нож нахлува в някогашния офис на списанието, вследствие на което двама души са тежко ранени. В момента на действието помещението се употребява от телевизионна продуценска компания и ранените са нейни чиновници, а не на Charlie Hebdo. Извършителят е разпознат. Той е 25-годишен пакистанец, който „ не знаел, че централата се е преместила на друго място “.

Признанията му за претекста на закононарушението удостоверяват и догатките на проверяващите - възмездие за оповестени карикатури на Мохамед.

Френският президент Еманюел Макрон заема страната на списанието, с което предизвика и възмущението на някои мюсюлмански страни.

Свобода на словото или осквернение? С какво имаме право да се майтапим и с какво не? Charlie Hebdo смесва във (видимо) взривоопасен микс религията, политиката, културата на изложение и удителното човешко качество да продължаваш да правиш това, което правиш, макар страха и гибелта.

А дали френския седмичник прекрачва границата на приличието, или пък свободата на словото няма граници, по всичко проличава, е въпрос на самостоятелна преценка.
Ето и някои от най-скандалните карикатури на Charlie Hebdo :
Charlie Hebdo изобразява турския президент Реджеп Тайип Ердоган по долни дрехи, до момента в който пие алкохол и повдига полата на жена, покрита с хиджаб. Карикатурата е основана в миг на напрежение сред Ердоган и Еманюел Макрон, откакто в изявление за Al Jazeera френският президент съобщи, че схваща и почита възприятията на мюсюлманите, само че няма да спре да пази свободата на словото.

В резултат на това избухнаха всеобщи митинги против Франция в страни с преобладаващо мюсюлманско население, а апели за протест на френски артикули насочи и самият турски президент.
 Charlie Covers 1 Заглавие: „ Насаме той е доста занимателен. “
Ердоган съобщи, че не е видял карикатурата, само че пък я дефинира като „ подла “ и „ обидна “, а списанието упрекна в „ културен расизъм “. Турското държавно управление тогава даде обещание, че ще предприеме правни дейности против седмичника, което малко по-късно беше доказано и от прокуратурата. Срещу шефовете на Charlie Hebdo стартира следствие. Макрон съобщи в отговор, че ще брани свободата на изложение.

 

 
 Charlie Covers 2 Заглавие: „ Скритата щерка на Шарл дьо Гол “
Надин Морано е френски политик от Републиканската партия. От 2014 година насам е част и от Европейския парламент. Морано е спорна персона с провокативни изявления. Обвинявана е в расизъм и политическа неучтивост.

Именно нея виждаме окарикатурена в облика на бебе със синдром на Даун. В ръцете си я държи пък персонално някогашния президент на Франция Шарл Дьо Гол .

Предисторията: Месец по-рано в известно френско предаване Морано цитира някогашния президент, че „ Франция е юдео-християнска страна от бяла раса, приветстваща чужденците “.

След излизането си броят на Charlie Hebdo среща мощен отпор и яд, изключително от майките на деца с увреждания. Те възприемат карикатурата като надменно отношение към хората със синдром на Даун. Казусът стига и до съда, който през ноември 2015 година оправдава списанието.

 
 Charlie Covers 3 Заглавие: „ Бежанци, добре сте пристигнали. “
На тази корица от 14 септември 2015 година виждаме изобразен мигрант в поза на плебей, унизително третиран от мъж, изговарящ думите: „ Бежанци, добре сте пристигнали. “

Авторът, който написа под псевдонима Coco, основава творбата на фона на огромната мигрантска вълна, пред която Европа е изправена преди 8 години. Иронизира се и държанието на унгарските политици, които показват мощно съчувствие, учредено на християнските им полезности, само че в това време отхвърлят мигрантите от Сирия.

 
 Charlie Covers 4 Заглавие: „ Опасностите на съветските нискотарифни полети “
През октомври 2015 година аероплан на съветските авиолинии „ Метроджет “ се разруши, в резултат на което 224 души изгубиха живота си. По-голямата част от тях бяха дами и деца. Тогава Обединенотo Кралство и Съединени американски щати дефинираха нещастието като терористичен атентат.

„ Шарли Ебдо “ пък разгласява карикатури, които провокираха възмущението на Руската федерация. На една от тях има изобразен череп със сини очи и изгорен аероплан на земята, съпроводен с думите: „ Опасностите на съветските нискотарифни полети “. Другата пък демонстрира по какъв начин части от въпросния аероплан падат върху боец от „ Ислямска страна “ . За заглавие създателят бе избрал следното: " Руските военновъздушни сили ускоряват бомбардировките ".

Реакцията от Русия бе съвсем мигновена. Говорителят на съветския президент Владимир Путин по това време дефинира творбите като „ светотатство “, а редица депутати от Думата настояха списанието да бъде жигосано като екстремистка литература и надлежно неразрешено. Извинение бе потърсено и от френска страна.
 Charlie Covers 5 Заглавие: „ Къде си, баща? “
През март 2016 година вестника разгласява подигравка по отношение на най-смъртоносните атентати в историята на Брюксел. Става дума за гърмежите на летище „ Завентем “ и на метростанция „ Малбек “, в резултат на които 34 души бяха убити, а 198 бяха ранени.

 На карикатурата виждаме изобразен белгийския артист Stromae, който задава въпроса " Papa où t`es? " („ Къде си, баща? “). С това създателите пародират песента му от 2013 година със същото заглавие. На корицата виждаме разнообразни взривени елементи от човешкото тяло да дават отговор на въпроса, казвайки „ тук “.

Корицата бе посрещната с вълна на отвращение и рецензии освен от белгийското общество, само че и от самия реализатор. Неговите фенове знаят, че бащата на Stromae е погубен по време на геноцида в Руанда през 1994 година

Централна Италия е ударена от мощно земетресение през август 2016 година Загинали са 294 души .

Две седмици по-късно френския седмичник разгласява подигравка, която изобразява жертвите като разнообразни типове паста, а кръвта им – като доматен сос. Творбата е наречена: „ Земетресение по италиански “.

Очаквано италианското общество реагира възмутено, а една от засегнатите от бедствието италиански общини – Аматриче - завежда и правосъдно дело против редакцията. Основанието: „ усложнена клюка “.
 Charlie Covers 6 Заглавие: „ Земетресение по италиански “
Малко след развихрилия се скандал, карикатуристът Coco се обърна към ядосаните италианци в обществените мрежи с думите, че

„ не Charlie Hebdo строи къщите им, а мафията. “

Стига се до такава степен, че посланикът на Франция в Рим се разграничава обществено от позицията на „ Шарли Ебдо “, подчетавайки, че това не е мнението на френското държавно управление.

 

 
 Covers Three Charlie
И въпреки ислямът и оракул Мохамед да са най-чести жертви под прицела на Charle Hebdo, създателите в седмичника са също толкоз рискови и против християнството. Виждаме Исус Христос вулгарно изобразен, а други християнски полезности показа пародийно.

Да вземем за образец подигравка номер 1.

С броя си " Mgr Vingt-trois a trois papas " (Игра на думи на стенописи обвързвана със Светата Троица) създателите нанасят и директен  удар по католиците, които изрично застават срещу гей браковете. На въпросната корица виждаме изобразен Бог, който прави секс с Исус, който пък прави секс със Светия дух.

 

На 7 февруари 2023 година две трусове с магнитуд над 7,8 по Рихтер удариха Турция и Сирия. Към момента на подготовка на този материал жертвите на това пагубно злополучие са над 25 000. Хиляди хора останаха без домове, а избавителните екипи не престават денонощна работа с вярата да спасят още човешки животи.

Ден след нещастието Charlie Hebdo разгласява и подигравка по мотива, която е съпроводена с думите: " Земетресение в Турция. Не е належащо да се изпращат танкове! "

И въпреки всички да са осведомени със саркастичния и рисков жанр на списанието, освен на турска територия, само че и редица европейски страни реагираха с отвращение.

Eдин от водещите новинарски канали в Турция с интернационална публика дефинира творбата за скандална, а представителя на Ердоган Ибрахим Калин назова създателите на вестника „ модерни варвари “, като по едно и също време с това им пожела „ да потънат в своята завист и ненавист “

Тази самобитна разходка във времето и историята на Charlie Hebdo слага редица въпроси. Един от тях – може ли с идентичен подигравателен критерий да се мерят политици, непринудено избрали публичността, и почтени жертви на ужасяващи естествени катаклизми?

Позволена територия за насмешки ли е религията? Но в случай че я забраним, кое ще е идващото неразрешено?

При всички положения обаче историята на Charlie Hebdo го потвърждава като едно от най-провокативните сатирични списания в историята. Разделението, което предизвика, е неоспоримо. А реакциите, които провокира - в двете крайности. За едни то е фашистко, а създателите му -  пълни догоре с грехове за изкупване.

За други то е един от последните пристани за свободно изложение на мнение, оттатък които се виждат бурни талази на цензура и боязън.

Въпросът за границата обаче остава.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР