10 пъти по-скъпо да плащат шофьорите, които искат специални номера

...
10 пъти по-скъпо да плащат шофьорите, които искат специални номера
Коментари Харесай

Вижте колко ще струват номерата по избор, по които родните баровци толкова си падат

10 пъти по-скъпо да заплащат водачите, които желаят специфични номера за колите си. Това предложение на Министерство на вътрешните работи за смяна в Закона за държавните такси е оповестено към този момент за публично разискване. Номер с цифри по желание към този момент ще коства 300 лева Досега таксата за тази екстра беше единствено 30 лева Собственик на кола, който желае табели с 4 идентични цифри, ще би трябвало да заплати 2000 лева Досега цената беше два пъти по-евтина. Запазва се най-солената такса от 7000 лева за баровците, които желаят да изпъкнат на пътя с 6 числа в номера. 
За тях има алтернатива на номера да бъде изписано и име в композиция от 6 букви по избор на клиента. Популярният преди години рапър Иван Главчев, фамозен повече като Ванко 1, който лежа в пандиза и за трафик на дами, движеше в родния Пловдив с автомобил, на табелата на която "грееше " името му - VANKO, припомниха служители на реда. "Увеличението на размера на таксите за специфични услуги е поради засиленото търсене. Възможният брой на този тип табели за регистрация на моторни транспортни средства е доста стеснен. С повишението на таксите се цели ограничение на търсенето ", написа в претекстовете към плана.
Един на 50 души към този момент изявявал предпочитание самичък да уточни цифрите в номера си, като най-вече са мераклиите за това в София, научи  "24 часа ". Повечето от тях били с годината, в която е роден водачът - да вземем за пример 1990-а. Предимно млади и по-заможни столичани изявявали персонални искания. Друг претекст за повишаване на таксите за табели с идентични числа или с номера по избор са множеството пари, които ще влязат в бюджета, излиза наяве от документа. Манията по идентичните номера на колата е отпреди 1989 година Тогава обаче тази екстра е налична единствено за "по-специалните българи ", т.е. за хората в управлението на тогавашната комунистическа партия. От 90-те години на предишния век се счита, че идентичните числа на автомобила са знак на разцвет, благоденствие и авторитет в обществото. 
Първи на колите си сложиха идентични числа мутренските босове. Разстреляният през 1995 година началник на силовата формация ВИС 1 Васил Илиев обикаляше София с мерцедес с номер 9988. Брат му Георги Илиев, погубен от снайперист в Слънчев бряг 10 година по-късно, не му отстъпваше. Той се движеше с брониран мерцедес с номер 3350. Техният правилен сподвижник Константин Димитров-Косьо Самоковеца, прочул се като контрабандист №1 при започване на новия век, се беше спрял на джип мерцедес вид "кубче " с номер 8899. Филип Найденов-Фатик обикаляше града със сребриста лимузина мерцедес с номер BB FN 888. Номерът на колата означаваше: BB - baba (в превод от турски "баща "), F - Фатик, N - Найденов, изясняват служители на реда.

За сметка на идното повишаване на идентичните числа в номера обаче други такси, събирани от Министерство на вътрешните работи, ще бъдат понижени, в случай че предлагането бъде гласувано от държавното управление. 35 лева ще се заплащат за първична регистрация на кола, както и за възобновяване на прекъсната. За ремаркетата цената ще е 30 лева, а за мотопед - 28. Транзитните номера ще костват 20 лева Отпада досегашната такса за монтаж на регистрационните табели. Прекратяването на регистрацията на коли по избор на притежателя ще коства единствено 5 лева, планува планът. От Министерство на вътрешните работи са помислили и за своите коли. Колите на полицията ще бъдат освободени от възнаграждение на такси за всички услуги, това ще важи още за посолствата и консулствата.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР