10 души са загинали, а трима все още са в

...
10 души са загинали, а трима все още са в
Коментари Харесай

Внезапни наводнения в Италия отнеха живота на 10 души

10 души са починали, а трима към момента са в неопределеност, откакто рискови стихии провокираха тежки наводнения през нощта против петък в централна Италия, предадоха международните организации.
Пожарникарите оповестиха, че са избавили десетки хора, които са се укрили по покривите или по дърветата.
" Това не беше водна бомба, а цунами ", сподели Рикардо Паскуалини, кмет на Барбара, пред италианското държавно радио за неочаквания проливен дъжд, който опустоши града му край Адриатическо море.

Една майка и дребната й щерка са изчезнали, откакто са се пробвали да избягат от наводненията, сподели господин Паскуалини пред италианска осведомителна организация. На друго място в града едно момче е било отнесено от ръцете на майка си, която е била избавена.

Наводненията през нощта са оставили 1300 поданици на града без питейна вода.

Около 400 милиметра дъжд са паднали в границите на два-три часа, оповестиха от организацията за гражданска отбрана - една трета от количеството, което нормално се получава за цяла година.

" Това беше рисково събитие″, съобщи климатологът Масимилиано Фацини пред италианската държавна телевизия.

Според него количеството дъжд, паднало за четири часа, е най-голямото от стотици години.

" Беше като земетресение ", съобщи пред държавното радио RAI Лудовико Каверни, кмет на Сера Сант`Аббондио, друго село, наранено от наводненията.

Кадри, оповестени от пожарните служби, демонстрират спасители на салове, които се пробват да изтеглят хора в крайморския град Сенигалия.

Тъй като до парламентарните избори в Италия остава малко повече от седмица, смъртоносните наводнения още веднъж сложиха в политическия дневен ред въпроса за изменението на климата.

Паола Пино д`Асторе, специалист в Италианското сдружение по екологична геология (SIGEA), съобщи, че наводненията се дължат на изменението на климата и не е елементарно да бъдат предсказани.

" Това е необратим феномен, който демонстрира какво ще бъде нашето бъдеще ", сподели тя.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР