1. През 1974 година 30-годишният Ерньо Рубик е професор по

...
1. През 1974 година 30-годишният Ерньо Рубик е професор по
Коментари Харесай

Откачени факти за кубчето на Рубик

1. През 1974 година 30-годишният Ерньо Рубик е професор по архитектура в Унгария. Тогава му изниква концепцията да сътвори игра, основана на геометрията, за която да помогне на студентите да схванат по-лесно пространствените връзки. Първият първообраз на кубчето на Рубик е направено от дървени блокове и хартия. През 1980 година кубчето е патентовано и лицензирано от „ Ideal Toy Company ” и разработчиците трансформират името от „ Магическия куб “ на „ Кубчето на Рубик “, тъй като считат, че хората ще свързват първичното му име с магьосничество.

2. Въпреки че кубчето въодушевява милиони хора от целия свят да открият нови и ефикасни способи, с които да го наредят бързо, основателят на кубчето не e измежду тях. През 2012 година в изявление за CNN Рубик споделя, че му е било нужно повече от месец време, с цел да го подреди за първи път, откакто го е изобретил. След дълги тренировки, Рубик се научил да подрежда кубчето си за към минута, само че това не е огромна изненада, защото през днешния ден има хора, които го подреждат за към 10 секунди.

3. Кубчето на Рубик е с шест страни, на които има 9 блокчета в цветовете оранжево, жълто, зелено, алено, бяло и синьо. То има 43 000 000 000 000 000 000 вероятни комбинации.

4. Манията по кубчето на Рубик е голяма през 80-те години и множеството играчи са обезверени за тактика, с която да ускорят нареждането на кубчето като по този метод покажат, че са по-умни от останалите. Тогава излиза книгата на 12-годишният Патрик Босерт „ You Can do the Cube ”, която се трансформира в бестселър. Първоначално книгата е предопределена за другари, само че откакто Патрик я демонстрира на татко си, който е редактор в „ Penguim Books ”, книгата е издадена и незабавно са продадени над 750 000 копия.

5. За 15-тата годишнина на кубчето на Рубик през 1995 година, Diamond Cutters International основава функциониращо кубче, направено напълно от диаманти, струващо 1 милион $ по това време. Освен това, компанията пуска на пазара и кубчета от сребро, всяко от които е оценено на 2000 $.

6. Кубчето на Рубик постоянно се е продавало добре, само че е имало и интервали на застой. През 2006 година продажбите нарастват стремглаво, откакто Уил Смит подрежда кубчето във кино лентата „ The Pursuit of Happyness ”. Сцената е включена в филмовия откъс на кино лентата и продажбите още веднъж нарастват. „ Това беше съвършеният процес на събитията, поради новия филм и поради поколението, което 27 години след основаването на кубчето, към момента е вманиачено по него “ . През 2008 година по целия свят са продадени 15 милиона кубчета на Рубик.

7. Дан Найтс съумява да подреди кубчето, до момента в който скача с парашут. Той разполага с 45 секунди, с цел да се оправи и съумява да го подреди за 32 секунди.

8. Рекордът за най-бързо разпореждане на кубчето на Рубик се държи от 14-годишният Лукас Етер, който съумява да го направи за 4.90 секунди. Той слага върха през ноември 2015 година. Друг връх – за разпореждане на кубчето с крайници, е подложен от Якуб Кипа, който съумява да го подреди за 20.57 секунди.

9. През 2016 година 7-годишният Чан Хонг Лик подрежда кубчето със затворени очи, откакто преди този момент е запомнил подредбата на квадратчетата. Отнема му малко над 2 минути и 21 секунди, с цел да подреди цялото кубче.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР