1. ПАВЕЦ Чаира ще остане извън строя с години, ремонтът

...
1. ПАВЕЦ Чаира ще остане извън строя с години, ремонтът
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": История на аварията в ПАВЕЦ "Чаира"; Държавният дълг е неизбежен и все по-скъп

1. ПАВЕЦ " Чаира " ще остане отвън строя с години, ремонтът ще коства скъпо, а пропуснатите изгоди от неналичието на произвеждане ще са стотици милиони ПАВЕЦ " Чаира " е най-голямата помпено-акумулаторна водноелектрическа централа на Балканите. При това построена напълно след рухването на социализма - след 89-а година. В края на март една от турбините й аварира тежко по време на тестванията след траял три години ремонт. И остави отвън строя основното за цялата енергийна сигурност на района оборудване. Това пък повдигна въпроса за корупция в ремонтния развой, цялостна непросветеност от страна на възложителя - държавната Националната електрическа компания (НЕК), липса на надзор и даже бойкот. Каква тъкмо е истината е мъчно да се каже. Сега ДАНС ревизира случилото се, само че надали ще има формален отчет и пояснения.

Сигурно е обаче едно - ПАВЕЦ " Чаира " няма да проработи на цялостна мощ най-малко още няколко години. Ще са нужни десетки, в случай че не и стотици милиони за нов ремонт, а пропуснатите изгоди от неналичието на произвеждане тъкмо в моментите на рисково високи цени на тока се правят оценка на 14 млн. лева на месец. Нелепото е, че с изключение на авариралата турбина още два елемента също не работят. Така. 2. Държавният дълг е неминуем и все по-скъп. Дотук държавното управление пласира облигации за 1.5 милиарда лева Нужни още няколко пъти по-толкова, а вътрешният пазар към този момент демонстрира отмалялост Тази година по проект държавното управление би трябвало да набере над 7 милиарда нов дълг - за рефинансиране на падежиращи излъчвания и с цел да покрие заложения рекорден недостиг 5.9 милиарда лева През февруари, при дебата към гласуването на бюджет 2022, от финансовото министерство разумно обясняваха, че преди да излязат на външните пазари, е добре да бъде признат бюджетът. А и фискалният запас беше на удобни равнища над 10 милиарда лева

Междувременно обаче стартира войната в Украйна, макроикономическите прогнози за цяла Европа бяха ревизирани внезапно надолу, а в добавка и ускоряващата се инфлация ускори упованията, че ЕЦБ ще е принудена да повиши лихвите по-скоро. Всичко това подвигна рисковите награди на европейските пазари и българският дълг се завъртя в същата центрофуга. Нивото на запаса падна на половина, а вдигащата се рентабилност и намаляващият интерес на аукционите на ДЦК демонстрират, че държавното управление ще се финансира на вътрешния пазар. 3. Над 2 милиарда лева за пътни поправки за три години: какви са измененията в поръчките на АПИ Миналата седмица Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) разгласи 7 нови поръчки за поддръжка и ремонт на пътищата, на стойност 2.6 милиарда лева Това са най-големите търгове, които организацията пуска - те са с обсег няколко години и покриват цялата страна. Начинът, по който са разграничени, следва логиката на регионалните региони и 6-те региона за обмисляне: т.е. има 28 обособени позиции, по които може да се кандидатства за поддържане и ремонт на пътната мрежа, настрана поддръжка на магистралната мрежа и мантинели. Исторически, това са каналите, през които минават най-вече безконтролни заплащания към строителния бранш - съгласно последните данни, изнесени от служебния районен министър Виолета Комитова, наддоговореното отвън първичния бюджет по последния подобен комплект поръчки е съвсем един милиард лв..

Именно по тази причина наследникът на Комитова - Гроздан Караджов влезе в конфликт с премиера и финансовия министър. Причините Караджов да прави това, евентуално са много повече от една, само че той е прав в едно - то е законно, тъй като при предишното възлагане АПИ е направила всичко допустимо да остави необятно отворена вратата за всевъзможни злоупотреби. Ето за какво е значимо дали този път вратата е затворена и дали това, което Караджов и подопечните му дават обещание -. 4. Новият Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) стартира работа наесен с водещи откриватели и професори, а първата магистърска стратегия - от 2023 година Между на пръв взор несвързани хора и компании като Алберт Айнщайн, Boeing, Intel, HP, Bose, Dropbox, Вернер декор Браун и доста, доста други има общо. Всички те са тръгнали от софтуерни институти по света и са дали някои от най-блестящите мозъци и бизнеси на съвремието ни. Подобни центрове на познание като Масачузетския софтуерен институт (MIT), швейцарския ETH Zurich, израелския Technion и други са не просто университети, а константни основатели на нобелови лауреати, учени и откриватели, които са трансформирали и трансформират света.
Реклама
България мечтае след време да се включи в тази елитна група с новооткрития в София Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT). Той е в партньорство с водещите швейцарски политехники ETH Zurich и EPFL, които ще подсигуряват качеството на научната работа в него и на образованието. Но моторът на целия план е един човек - професор Мартин Вечев, сбъднал 20-годишната си фантазия да сътвори български софтуерен институт, който да притегля най-способните международни учени. 5. CryptoPotato - от Израел до Пловдив по пътя до международна криптомедиа Историята на медиата CryptoPotato стартира от времето, когато един Bitcoin коства 700 $. Сега, когато криптовалутата постоянно е над 40 хиляди $ (към средата на април), многоезичната платформа към този момент е измежду най-популярните източници на информация в сферата и се чете от близо три милиона души. Основният " актив " на CryptoPotato е дребният редакторски екип, основан в Пловдив. С увеличението на интереса и вложенията в криптовалути компанията възнамерява да разшири екипа си за да развие българска секция и да основава повече видеосъдържание.

Екипът на CryptoPotato се състои от общо 16 души, главно фрийлансъри, в разнообразни точки на света - Канада, Англия, Нигерия и Австралия, а главното ядро е в Пловдив. През годините платформата се трансформира в един от известните чуждоезични източници на информация за криптосвета. Към момента наличието в платформата е налично на шест езика, измежду които испански, турски, немски и хинди. А по данни на основния редактор Георги Георгиев уеб сайтът е измежду топ 10 най-популярни източници на информация в света по тематиката и има сред два и три милиона читатели.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР