1. Pandora Papers: Собствениците на ПИБ Цеко Минев и Ивайло

...
1. Pandora Papers: Собствениците на ПИБ Цеко Минев и Ивайло
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Разкритията за ПИБ от Pandora Papers, България пак е невидима за инвеститорите

1. Pandora Papers: Собствениците на ПИБ Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев са имали " Юлен ", " Витоша ски ", " Надин ", ПСТ, когато фирмите са обилно кредитирани от банката Ако се гледат единствено формалните документи, Първа капиталова банка (ПИБ) няма особени проблеми. В последните няколко години тя мина (вярно, с много забележки) инспекции от Българска народна банка и ЕЦБ, като на два пъти имаше да попълня финансов дефицит. Но като извънредно извърши (вярно, с много уговорки) предписанията. Същевременно обаче от години банката е преследвана от обосновани подозрения, че не всичко, което тя разкрива в докладите си, е тъкмо по този начин. Най-вече неяснотата е дали и до каква степен тя не кредитира в огромни мащаби компании, свързани с двамата й съществени притежатели - Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. Едва ли са доста хората, които не помнят кипъреца Георгиус Георгиу, чието име изплува от следствие на " Биволъ " като номинален притежател на компании с заеми за стотици милиони левове от ПИБ.

Сега документите от световното журналистическо следствие Pandora Papers на Международния консорциум на проверяващите публицисти (ICIJ) повдигат още повече завесата по тематиката. Накратко, доста от офшорките на Георгиус, а и други, са били с крайни действителни притежатели Минев и Мутафчиев. Според оповестените от BIRD.bg - българският сътрудник в следствието, извадки от изтеклия масив данни към 2017 година двамата са действителните притежатели на сдружения от Британските Вирджински острови, контролиращи знакови компании, които дълги години индиректно се свързват с тях. Сред тях са ски и лифтовите оператори " Витоша ски " и " Юлен ", рециклиращата компания " Надин ", сдружения от орбитата на пътностроителната " ПСТ груп ", " Гамакабел " и други. Вижте. 2. България отново е невидима за вложителите. Пандемията е свила вложенията в Европа с 13% през предходната година, само че спадът в България е 57%, демонстрира изследване на EY Пандемичната 2020 не беше най-хубавата година за вложения където и да било по света. Ограниченията за пътешестване и несигурността накараха огромна част от фирмите да отсрочат плановете си. За Европа това докара до 13% спад на директните задгранични вложения, демонстрира годишното изследване EY Europe Attractiveness Survey на интернационалната консултантска компания EY.

Дори и на този декор обаче резултатите на България наподобяват притеснително. През 2020 година в страната са стартирани едвам 19 капиталови плана, с което броят им се свива с 57%. И въпреки че вложенията понижават съвсем на всички места в района, страни като Румъния и Сърбия остават на радара на задграничните компании, като участват в топ 20 на най-предпочитаните дестинации в Европа. 3. На крачка от покана за Организацията за икономическо сътрудничество и раз - България има действителен късмет скоро да стане една от шестте нови членки на клуба на богатите страни През последните десетилетия България съумява да стане част от стратегически интернационалните съюзи и организации с помощта на нечии непознати по-едри политически проекти. Последният подобен образец може да се окаже участието ни в Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Всичко стартира с обява на Reuters отпреди десетина дни. В нея се посочваше, че новият общоприет секретар на организацията Матиас Корман ще тества концепцията за разширение на клуба на богатите по едно и също време с пакет от шест страни. Фокусът на дописката беше Бразилия, само че измежду упоменатите страни се оказа и България.

Междувременно в Париж стартира годишната среща на министрите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз в Париж, а страната ни беше поканена да взе участие присъствено със своя делегация. Посланието, излъчено от служебния вицепремиер Атанас Пеканов след срещите, звучеше по този начин - вършим значима крачка към участието. Според източници, близки до служебния кабинет, в действителност България за първи път има действителен късмет да получи покана за самобитния клуб на развитите стопански системи. Въпросът е да се възползваме от момента и да си напишем домашното. А то е обвързвано с голям брой задълбочени механически прегледи от страна на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и осъществяване на куп промени, с които страната би трябвало да приведе своето законодателство, политики и практики в сходство със стандартите на организацията. Прочетете. 4. Последното необикновено избавяне на Боби Михайлов Този необикновен Боби Михайлов още веднъж се избави. И в случай че бъде одобрен като президент на Българския футболен съюз (БФС) в очертаващата се поредна правосъдна драма, очевидно ще му е за последно. Той завоюва освен най-спорната от юридическа гледна победа като началник на българския футбол, само че и най-оспорваната. За първи път от 16 години Михайлов срещна сериозна конкуренция, която по свидетелства на участвали на конгреса в действителност го е предиздвикала да потрепери.

Димитър Бербатов получи 230 гласа против 241 за Михайлов при осем за Христо Порточанов, един недействителен и не по-малко от 20 считани за опозиционни клуба, недопуснати изобщо до присъединяване в изключителния конгрес. Това наподобява като началото на края за ръководството на Борислав Михайлов и групата към него след серия от безапелационни триумфи против противници като Стефан Софиянски и Любослав Пенев. А също и като края на началото на битката на Бербатов, който съумя освен да провокира този ексклузивен конгрес, само че и да се окаже на косъм от триумфа. Бившият нападател и голмайстор на националния отбор даде обещание да оспорва в съда резултатите и. 5. Възход при колите на ток. За първи път през август продажбите на електрифицирани коли в Европейски Съюз надминаха тези на дизел, 2021 година е началото на рекордните години

Един %. Толкова огромен е делът на колите на ток (електромобили и хибриди) от световния автопарк. Макар и към момента да са оскъдна част от колите по пътищата, през идващите години по доста аргументи се чака бърз взрив на продажбите - до четири години 25% от новите коли в Китай ще са електрически, а в Германия те ще са 40% от всички новорегистрирани транспортни средства, съгласно BloombergNEF. Глобалните продажби на електрицифирани модели ще доближат 10.7% до 2025 година Причината е, че в случай че единствено допреди година-две покупката на подобен автомобил беше по-скоро пожелателна за бъдещето, в този момент от ден на ден консуматори в по-богатите стопански системи обмислят такава договорка.

И до момента в който пандемията ограничи търсенето през огромна част от предходната година, а дефицитът на чипове в автоиндустрията понижи продажбите на стандартни коли, електрифицираните коли продължиха да се продават като топъл самун. През тази година до края на август в Европа са били регистрирани 1.35 млн. коли на електричество - 17% oт общия пазар (8% са чисти електромобили). Подробности.

1. Pandora Papers: Собствениците на ПИБ Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев са имали " Юлен ", " Витоша ски ", " Надин ", ПСТ, когато фирмите са обилно кредитирани от банката Ако се гледат единствено формалните документи, Първа капиталова банка (ПИБ) няма особени проблеми. В последните няколко години тя мина (вярно, с много забележки) инспекции от Българска народна банка и ЕЦБ, като на два пъти имаше да попълня финансов дефицит. Но като извънредно извърши (вярно, с много уговорки) предписанията. Същевременно обаче от години банката е преследвана от обосновани подозрения, че не всичко, което тя разкрива в докладите си, е тъкмо по този начин. Най-вече неяснотата е дали и до каква степен тя не кредитира в огромни мащаби компании, свързани с двамата й съществени притежатели - Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. Едва ли са доста хората, които не помнят кипъреца Георгиус Георгиу, чието име изплува от следствие на " Биволъ " като номинален притежател на компании с заеми за стотици милиони левове от ПИБ.Сега документите от световното журналистическо следствие Pandora Papers на Международния консорциум на проверяващите публицисти (ICIJ) повдигат още повече завесата по тематиката. Накратко, доста от офшорките на Георгиус, а и други, са били с крайни действителни притежатели Минев и Мутафчиев. Според оповестените от BIRD.bg - българският сътрудник в следствието, извадки от изтеклия масив данни към 2017 година двамата са действителните притежатели на сдружения от Британските Вирджински острови, контролиращи знакови компании, които дълги години индиректно се свързват с тях. Сред тях са ски и лифтовите оператори " Витоша ски " и " Юлен ", рециклиращата компания " Надин ", сдружения от орбитата на пътностроителната " ПСТ груп ", " Гамакабел " и други. Вижте. 2. България отново е невидима за вложителите. Пандемията е свила вложенията в Европа с 13% през предходната година, само че спадът в България е 57%, демонстрира изследване на EY Пандемичната 2020 не беше най-хубавата година за вложения където и да било по света. Ограниченията за пътешестване и несигурността накараха огромна част от фирмите да отсрочат плановете си. За Европа това докара до 13% спад на директните задгранични вложения, демонстрира годишното изследване EY Europe Attractiveness Survey на интернационалната консултантска компания EY.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР