1. Научете го да свързва точките Може би имате спомен,

...
1. Научете го да свързва точките Може би имате спомен,
Коментари Харесай

Помогнете на детето си да бъде умно

1. Научете го да " свързва точките "

Може би имате спомен, когато за първи път в детството си, сте почнали да свързвате точките в света. Може би, разходжайки се, на връщане от учебно заведение, наблюдавайки света, сте почнали да виждате моделите и връзките посред им, които до в този момент не сте забелязвали. Може би, разчувствани от откритията си, гордо сте ги споделили с другите деца:

Забелязвали ли сте, че това доста наподобява на това?
...формите на това листо наподобяват като пукнатините в това парче лед, което наподобява тъкмо като вените на горната част на дланта ми и така нататък

Събиране на точките. Свързването им. И след това шерване на връзките с хората в близост. Това е методът, по който работят всички създатели - писатели, художници, музиканти, учени, изобретатели. Събиране, свързване, шерване. Някои обожават процеса на събиране на материал, което може да се назова прочувствено или интелектуално проучване и разбиране на света към нас, като материалите - листото, парчето лед, вените на ръката, могат да се трансфорат в поетични метафори. Това е времето, което е нужно на един художник да следи пейзажа, преди да реши да го пресъздаде на платното.

Други избират да посветят повече време на свързване на точките - публицист, който работи пет години да усъвършенства книгата си или музикант, който прекарва десетилетие в композиране на една симфония - свързване на точките, с цел да се получи съвършеното произведение на изкуството.

Трети влагат най-вече пристрастеност в последната част - шерването. Писателите споделят, когато някой чете книгите им; художниците, като окачат картините си в галерии, музикантите - като излизат на сцената; Едисон, когато е светнала първата крушка и така нататък
Импулсът, който те кара да намираш, свързваш и споделяш точките, е импулсът, който те прави човек на изкуството, академик или откривател. Ако използваш думи или знаци, с цел да свържеш точките, без значение дали си експерт или дилетант, ти си изобретателната мощ в света. Или както споделя Нобел, един от най-великите изобретатели в света: " Човек може да уточни, без пресилване, че наблюдението и търсенето на приликите и разликите са в основата на цялото човешко знание. "

И със същата приятност, с която като деца виждаме лица в някой облак, Микеланджело е видял Давид в парчето канара и се е " опитал да го освободи ".

2. Четете му приказки и го научете да обича да чете

Ако желаете детето ви да е мъдро, четете му приказки. Ако желаете да е доста мъдро, четете му доста приказки. " - неслучайно е споделил Айнщайн. Освен връзката, която основава сред родителите и детето, четенето на приказки и детски книжки има и други значими функционалности за развиването на интелекта на дребното. Помага за научаването на нови думи, смисъла им, което е първата причина за мисленето въобще, общуването с другите хора и способността вярно да кажеш това, което мислиш.

Приказките вкарват детето във мислени светове. Огледайте се към себе си. Всичко, което виждате в близост, в това число и стените, в един предходен миг е било мислено. Някой е решил, че избира да седне на стол, в сравнение с земята и по този начин е бил фиктивен столът. Някой е видял във въображението си по какъв начин хора от разнообразни континенти могат да беседват между тях и по този начин е фиктивен телефона. Всичко към нас - в стаята, в постройката, в града съществува, тъй като някой е употребявал въображението си.

Четенето дава нови хрумвания, върху които да мислиш, учи те на умеенето да виждаш нещата от разнообразни гледни точки и те кара да разсъждаваш върху тях. Създава ни чувството за положително и зло, вярно и погрешно, красиво и грозно.

Когато гледаш филм или телевизия виждаш какво се случва на другите хора. С книгата ти и единствено ти, употребявайки въображението си, виждаш света и героите в него, гледаш околната реалност през техните очи, чувстваш това, което и те, посещаваш измислени, исторически или географски места, на които няма по какъв начин да бъдеш по различен метод. Така се построява емпатията - нужния инструмент, посредством който се учим да живеем взаимно с другите хора и действаме като освен това от захласнати от себе си човеци.

Всяка приказка, посредством символичните облици и метафори, които употребява ни споделя за избран психологичен развой, през който би трябвало да премине всеки човек при израстването и съзряването си. Четенето въоръжава със познания, с действителни принадлежности за справяне в проблематични обстановки. Четящият човек постоянно може да свърже точките сред действителна житейска обстановка, в която е попаднал с някои от множеството проблеми и алтернативи на художествени герои. Четейки, откриваме, че субективните ни преживявания не са изключение, че има и други, преди нас, които са се чувствали по същия метод, минали са през същите тествания и разбираме по какъв начин са се справили с това. Приказките могат да работят и като предизвестие: в случай че правиш по този начин - ще последва това. По този метод детето схваща, че всяко деяние носи своите разумни последици.

Не на последно място - четящите хора, нямат компликации с правописа. Докато човек чете, научава и по какъв начин се написа вярно.

Но най-важното е като родители да създадете у детето обич към четенето, да му покажете, че това е прелестно занятие, избирайки му книги, които са забавни и подобаващи за възрастта му.
Така ще му дадете свят, в който то ще е способно да чете, схваща и твори.

3. Работете със мощните му страни

Инвестирайте там, където има запаси. Ако забележите да вземем за пример, че детето ви се оправя по-добре в проучването на солфежа, в сравнение с в практическото свирене на пиано, това приказва, че то има математически заложби и не трябва да очаквате от него да бъде добър музикант. Вместо това може да бъде доста добър математик.

Отговорността ни на родители е да разберем какви са действителните потребности на детето, какви са заложбите и ползите му и да му помогнем да върви по този път. Наша отговорност е да го научим по какъв начин всеки негов ден да е изпълнен с наслада и смисъл. Човек се усеща благополучен, когато прави това, в което е потребен и намира задоволеност.

Така можем да сме сигурни, че децата ни ще са по-добри от нас.

Източници: Рудолф Щайнер, Нийл Геймън, Аманда Палмър
Снимки: huffingtonpost.com, thebrunettediaries.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР